Dostupni linkovi

Ima uslova za izlazak kosovskih Srba na oktobarske izbore


Zvanicnici misije UN upozorili su da neizlazak Srba na parlamentarne izbore na Kosovu moze da oslabi poziciju Srba, stoga zvanicni Beograd treba da bude pazljiv kada daje izjave protiv izbora. Portparol UNMIKa, Mehtild Heneke odbacuje stav da nema uslova za ucesce Srba na izborima, s obzirom da su uslovi odredjeni Ustavnim okvirom: “U skupstini postoje mesta koja su rezervisana za etnicke zajednice, tako da ima uslova koji pomazu manjinama da budu predstavljene”, kaze Heneke.

Nakon jucerasnjih razgovora clanova koalicije “Povratak” sa zvanicnicima vlasti u Srbiji istaknuto je da plan vlade Srbije na Kosovu nije prihvacen i time Srbi nece imati odgovarajuci institucionalnu i bezbednosnu zastitu, sto podrazumeva da nisu postignuti uslovi za izlazak Srba na izbore. Sef poslanickog kluba koalicije “Povratak” u skupstini Kosova Dragisa Krstovic izjavio je kako se jos ne zna dali ce kosovski Srbi ucestvovati na izborima za kosovski parlament, te da u Beogradu nije doneta konacna odluka: “Ja ne znam dali ce Srbi definitivno ucestvovati ili nece na kosovskim izborima. Koalicija ‘Povratak’ ce ispostovati svaki politicki stav koji bude donesen od strane zvanicnog Beograda, sto znaci vlada, predsednik Republike i Koordinacioni centar”.

Portparol Vlade Kosova Mimoza Kusari ocenjuje da je obrazlozenje da nema uslova za izlazak Srba na kosovske izbore neprihvatljivo, zbog cinjenice da su kosovski Srbi do sada ucestvovali na svim izborima koje je Srbija organizovala na teritoriji Kosova: “Takva izjava je neprihvatljiva iz razloga sto su do sada srpski izbori bili organizovani i na Kosovu, a kosovski Srbi su izasli na glasanje, i u najvecem broju glasali za radikale. Sve to pokazuje da se radi o politickim a ne bezbednosnim razlozima”, kaze Kusari.

Portparol UNMIKa upozorava i na moguce posledice neizlaska Srba na izbore: “Nadamo se da ce oni koji su dali izjave o neizlasku Srba na izbore, pazljivo razmotriti posledice, kao sto je slabljenje pozicije Srba u slucaju da nemaju svoje predstavnike u parlamentu”, kaze Mehtild Heneke.

Prema recima Krstovica u Beogardu su razmatrane i sve moguce posledice: “Razgovarano je o tome sire i posledice ucesca i neucesa i u vezi s tim su se zauzeli neki stavovi. Ja mislim da definitivni stav zvanicnog Beograda jos ne postoji i on ce biti poznat najverovatnije ubrzo”.
XS
SM
MD
LG