Dostupni linkovi

Burne reakcije srpske javnosti na predlog zakona o veri


RSE
Osim crkvama i verskim zajednicama ovim zakonom se sloboda delovanja jemči i verskim udruženjima koja imaju isti pravni položaj i uslove za ostvarivanje zajamčenih prava. Sandžački muftija Muamer Zukorlić tvrdi da Predlog zakona nudi izvesne pozitivne pomake u zaštiti verskih sloboda, ali naglašava:
ZUKORLIĆ
Posebno je prednacrt otišao napred u pogledu zaštite vjerskih institucija, vjerskih objekata, vjerskih službenika, kao i imovine vjerskih zajednica. S druge strane, očito postoje izvesne manjkavosti pomenutog teksta, prije svega izvesna nejasnoća na relaciji korišćenja termina crkva, vjerska zajednica i vjersko udruženje, što ostavlja izvesne nedoumice i mogućnost za možda i neka površna i neprecizna shvatanja. Također sa pozicije islamske zajednice neprihvatljiva je izrazito kršćanska terminologija koja je u opticaju, a jasno se vidi da pomenuti tekst izričito preferira primat Srpske pravoslavne crkve, što je takođe za islamsku zajednicu, vjerovatno i za druge manjinske crvke i vjerske zajednice neprihvatljivo.
RSE
Status crkve i verske zajednice prema Prednacrtu zakona imaju Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva i Jevrejska zajednica, Slovačka evangelička crkva, Hrišćanska reformatorska crkva i Evangelička hrišćanska crkva. Ministarstvo će prihvatiti sve predloge koji poboljšavaju tekst ali ne i one koji ruše osnovu i duh zakona, kazao je na promociji Prednacrta zakona ministar vera Milan Radulović.
RADULOVIĆ
Dakle, Islamska zajednica Sandžaka će iskazati svoj stav onda kad na isti način na koji je Ministarstvo njima uputilo Prednacrt, upute predloge ili amandmane. Sve što bude vodilo poboljšanju zakona biće ugrađeno u tekst. Nećemo prihvatiti nijedan amandman koji počiva na tome da se sruši struktura zakona i da se sruše logika i načela na kojima je zakon ustanovljen.
RSE
Istovremeno sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je Predlog zakona o verskim slobodama anahron. On veruje da zakonski predlog neće okupiti potrebnu poslaničku većinu u Skupštini Srbije.
ĐORĐEVIĆ
Ne verujem da ovaj prednacrt može da bude pretvoren u zakon. Štaviše ako se i pretvori u zakon, uobliči kao zakon lično ne verujem da tako nešto može da prođe u parlamentu. Deluje zaista srednjevekovno i jednostavno je baš smelo odvažno turanje prsta u oko Evropi koja je upravo usvojila Ustav Evrope sa sasvim suprotnim rešenjima na temelju laiciteta izvedenog iz hrišćanske religijske tradicije gde se tačno zna šta je caru – carevo, Bogu – božje, i tačno se zna da je sam Isus rekao – moje carstvo nije od ovoga sveta.
RSE
Izmenjen je takođe član o imunetu sveštenika koji je izazvao burne reakcije u javnosti. Navodi se da se sveštenoslužiteljima jemči puna sloboda autonomije i imunitet pred građanskim vlastima u obavljanju bogoslužbene delatnosti. U prvoj verziji pisalo je da verski dostojanstvenici uživaju imunitet kao narodni poslanici i sudije i da im imunitet može ukinuti samo Vrhovni sud Srbije na opravdani zahtev tužilaštva.
ĐORĐEVIĆ
Crkva i država su odvojene. Ovo je politika spojenih sudova određene strukture moći i u crkvi i u državi se dobro razumeju i ponašaju se po zakonu spojenih sudova. Ali to dobra neće doneti na duži rok ni crkvi, ni državi, ni društvu, pa ni samoj crkvi.
RADULOVIĆ
Srbija je jedina evropska država koja taj zakon nema. I kad danas neki naši kritičari i ovog zakonskog prednacrta i uopšte verskog života u Srbiji govore o tom načelu odvojenosti države i crkve, oni govore sa stanovišta komunističke ideologije a ne sa stanovišta demokratskog poretka i demokratskog vrednosnog sistema kakav je uobičajen u zemljama Zapadne Evrope.
RSE
Prema podacima sa poslednjeg popisa oko 97 odsto građana u Srbiji se izjasnilo kao verujuće. Verske škole i fakulteti po novom zakonu biće finansirani kao i ostale državne škole u Srbiji.
XS
SM
MD
LG