Dostupni linkovi

Hrvatski civilni stručnjaci u Afganistanu


RSE
Na jučerašnjim cjelodnevnim razgovorima sa predstavnicima njemačke Vlade, izaslanici hrvatskog Glavnog stožera, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva dogovorili su slanje hrvatskih diplomata, policijskih instruktora i medicinskog osoblja u Afganistan, izvijestio je za Radio Slobodna Evropa nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović. Koji je Hrvatski motiv?
ŠIMUNOVIĆ
Sa stanovišta zemlje i Vlade nam se činilo izuzetno značajnim da zemlja, pojačanjem angažmana u Afganistanu, s jedne strane dokaže svoju međunarodnu odgovornost za potporu gašenja određenih kriznih žarišta i potporu ljudima u drugim zemljama, a nakon što smo takvu pomoć i sami dobivali u određenom trenutku. I s druge strane kao dio našeg općenitog procesa ulaska u NATO. Naime, radi se o angažmanu NATO-a i zemalja članica.
RSE
Već u jesen policijski instruktori, za početak dvojica, i dvojica hrvatskih diplomata odlaze na teren u Faisabad u krajnjoj sjeveroistočnoj provinciji Badakshanu. Tamo su sada njemačke vojne postrojbe i civilni eksperti, a Hrvatska bi im se priključila kao prva zemlja. Koja bi bila uloga hrvatskih diplomata?
ŠIMUNOVIĆ
Diplomati bi djelovali kao civilni koordinatori, kao određena potpora lokalnim civilnim vlastima u smislu prenošenja iskustava u crisis menagamentu, ono što se načelno zove good governors. U tom smislu je s njemačke strane od samog početka bio veliki interes za hrvatski angažman. Ne radi se samo o tome da je njima stalo da što više zemalja u tome sudjeluje, sa političkog stanovišta to odašilje jedan pozitivan signal da cijela međunarodna zajednica sudjeluje u naporima da se stabilizira Afganistan.
RSE
Način i opseg sudjelovanja hrvatskog civilnog saniteta tek treba dogovoriti, ali u jesen kreće prvi vojno-sanitetski tim. Na tragu Američko-jadranske povelje po jedan vojno-sanitetski tim u zasebnoj postrojbi dale bi Makedonija, Albanija i Hrvatska i on će najvjerojatnije biti smješten u Kabulu. U Kabulu se već nalazi vod hrvatske vojne policije od pedeset ljudi. Uskoro će završiti šestomjesečni rok i 3. kontingent će se vratiti kući. Na čelu 4. kontingenta, koji će ih zamijeniti u Afganistanu, biće po prvi put i jedna žena – poručnica Vlasta Zekulić, inače diplomantica američkog West Pointa.
XS
SM
MD
LG