Dostupni linkovi

Na sastanku je


DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
Državno tužilaštvo, izvolite!
RSE
Dobar dan. Radio Slobodna Evropa. Biljana Jovićević pored telefona. Trebala nam je jedan informacija od gospođe Medenice, ako možemo da je dobijemo. Pretpostavljam da je na sastanku, kao i obično kada zovemo?
DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
Nije tu. Da, na sastanku je.
RSE
Postoji li neko? Molim vas.
RSE
Ovako su izgledali svi pokušaji novinara Radija “Slobodna Evropa” da sa crnogorskim državnim tužiocem Vesnom Medenicom stupimo u kontakt od njenog imenovanja na tu dužnosti 30. jula prošle godine. Povratnu informaciju, iako sekretarica uvijek ljubazno pribilježi naše pitanje, nikada nijesmo dobili i nijesmo jedini. Ines Mrdović, urednik Generalnog servisa Agencije “Mina”, priča njihovo iskustvo.
MRDOVIĆ
Kada se prvi put oglasila poslje ubistva direktora lista “Dan” Duška Jovanovića Medenica je tada saopštenje proslijedila na svega par adresa, a “Mina” nije bila među tim “privilegovanim” medijima. Kada je narednog dana “Minin” novinar pitao Medenicu, koju je inače sreo u Skupštini Crne Gore, zašto Agencija nije dobila saopštenje, ona je kazala da ga šalje: “Onim medijima koji se interesuju”. Ja ću dodati da je Medenica ostala gluva na sve “Minine” zahtjeve za intervjuje, tako da zaista ne stoji ova njena ocjena. Isto tako ću reći da se “Mina” svakako interesuje, ali ja lično smatram da Medeenica izbjegava one medije od kojih očekuje da će joj postaviti, najblaže rečeno, neko nezgodno pitanje.
RSE
Slična je situacija i sa Ministarstvom Unutrašnjih Poslova. Uvijek ljubazni i dostupni portparol policije Branko Bulatović odgovori na poziv, mi ispričamo što nas interesuje, on zamoli da pitanja ili pitanje faksiramo na Kabinet ministra i čekamo odgovor koji, naravno, nikad ne stigne. Aktuelni ministar policije i potpredsjednik Vlade Dragan Đurović je i inače poznat po tome da gotovo sa novinarima isključivo komunicira na press konferencijama. Na javnim skupovima doći do njegovog odgovora na aktuelne teme umjetnost je. Ines Mrdović.
MRDOVIĆ
On naročito bježi od medija nakon što je crnogorskoj javnosti pompezno obećao ostavku, ukoliko ne pronađe počinioce ubistva.
RSE
Komunikacija sa ministarstvima, Pravosuđem ili drugim javnim službama koje imaju portparole donekle je olakšana, ali, prema riječima novinara dnevnog lista “Dan” Jadranke Rabrenović, od crnogorskih portparola teško je dobiti odgovore na, takozvana škakljiva pitanja.
RABRENOVIĆ
Problem sa portparolom je u tome što i on sam sebe, a i njegov šef, dotičnu osobu tretira svojim “potrčkom”, odnosno osobom koja će da pokuša da eskivira novinare u odgovarajućoj situaciji, odnosno koja će pokušati da novinarima nametne neku priču koja njih u principu uopšte neinteresuje, jer je to uglavnom samohvala i samoreklama.
RSE
Hoćete li na određena pitanja dobiti odgovore zavisi i od toga da li ste podobni. Jadranka Rabrenović.
RABRENOVIĆ
U mom slučaju sa predsjednikom Savjeta Centralne Banke Crne Gore. To ide dotle da on svom portparolu zabranjuje da “Dan”-u prosljeđuje pozive na konferencije za novinare ili ih pošalje minut pošto su oni već počeli.
RSE
Na koji način novinari prevazilaze nemogućnost dolaska do odgovora sa relevantnih adresa? Elektronski mediji se rijetko koriste, takozvanim nezvaničnim informacijama ili anonimnim izvorima, zbog nedostatka audiovizuelnog zapisa, dok štampani mediji i agencije tome pribjegavaju, mada ne rado. Novinar “Bete” Vesna Rajković.
RAJKOVIĆ
Isključivo onda kada moramo to može da bude vrlo opasno, jer se često dešava da državni službenici i uopšte političari u Crnoj Gori na taj način manipulišu javnošću i preko određenih medija se na taj način oglašavaju. Ja moram da ispričam jedan primjer jednog visokog crnogorskog zvaničnika koji je kazao da ukoliko se objavi jedna određena informacija, iako je tačna, on će je demantovati što je na kraju i učinio.
RSE
Prema iskustvu novinara “Vijesti” Neđeljka Rudovića jedan od načina za uspostavljanje kontakata sa političarima i javnim funkcionerima je komunikacija fejs tu fejs.
RUDOVIĆ
Da bi nam se neko javljao na telefon kada nam treba i kada u principu i mi njemu trebamo, prije svega mi tog čovjeka treba da poznajemo. Ja sugerišem kolegama da što više vremena pokušaju da provode oči u oči sa ljudima sa kojima razgovaraju, od kojih traže informacije, komentare i izjave.
RSE
A da mnogi političari i funkcioneri zapravo ne shvataju što im je dužnost, Vesna Rajković pokazuje na primjeru ministra pravde.
RAJKOVIĆ
Željka Šturanovića. Znamo da je to Ministarstvo koje jako dobro radi u smislu donošenja brojnih zakona, ali javnost apsolutno nije informisana o svemu onome što oni rade.
RSE
Neđeljko Rudović.
RUDOVIĆ
Političari koji izbjegavaju da sarađuju s novinarima nijesu dobri političari zato što oni ne znaju da na taj način ugrožavaju svoju karijeru, a nipošto nas.
XS
SM
MD
LG