Dostupni linkovi

Pravno ili političko pitanje?


RSE
Jedan od čelnika državnog parlamenta, poslanik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Nikola Špirić prije godinu dana je podnio zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti člana 3a Zakona o napuštenim stanovima. Ovaj član je praktično zabranio vraćanje stanova licima koja su, nakon napuštanja BiH, stupila u aktivnu vojnu službu u susjednim zemljama.
Koliko je problem osjetljiv ili ozbiljan govori i odlaganje donošenja odluke u Ustavnom sudu. Podnosilac zahtjeva Nikola Špirić:
ŠPIRIĆ
Moram sa žaljenjem da konstatujem da ne mogu da shvatim da Ustavni sud na takav način određuje prioritete. Ja sam se ovdje žalio na povredu osnovnih ljudskih i imovinskih prava. Dakle, radi se o ljudima koji plaćaju velike kirije stanujući u tuđoj ili iznajmljenoj imovini, dok njihovu imovinu na nezakonit način koriste drugi. Žalim što je Ustavni sud se opredijelio za proceduru odugovlačenja, ali ostalo mi je jedino da sačekam septembar i da vidim kakav će stav Ustavnog suda biti. Očekujem, naravno, da Ustavni sud svojom odlukom me neće natjerati da se žalim Sudu za ljudska prava u Strazburu i da to bude prvi put da je tužena BiH.
RSE
Vlada Federacije, odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje i okoliš se nada da će Ustavni sud potvrditi član 3a i ocijeniti da je potpuno u skladu sa Ustavom BiH. Resorni ministar Ramiz Mehmedagić:
MEHMEDAGIĆ
Ovo što je gospodin Špirić pokrenuo pred Ustavnim sudom to je, po meni, njegovo legitimno pravo. I sa pravnog aspekta je čak i dobro da se jedan zakon, kao i svaki drugi, provjeravaju pred Ustavnim sudom, da se utvrdi njegova ustavnost. Međutim, zabrinjava politički motiv gospodina Špirića. I očekujem da će Ustavni sud odbiti takav prijedlog kao neosnovan i da će ovaj zakon u cijelosti biti primijenjen.
RSE
Odluku Ustavnog suda željno očekuju i u banjalučkom udruženju vojnih penzionera. Njihov predstavnik Jovo Vukobrat kaže da su nezadovoljni što odluka još nije donesena.
VUKOBRAT
Govori i to da se mi jednostavno plašimo da to ima svoje političke posledice i ukoliko bi se donela odluka negativna, onda to nije više Ustavni sud, koji čak ne poštuje ni Ustav BiH koji se protivi članu 3a. Rezultat, recimo, ovoga nereda Ustavnog suda, mislim nerada na ovome predmetu, i odlaganja jeste što Federacija donosi nove i nove zakone.
RSE
Jedan od prijedloga zakona koji je ušao u parlamentarnu proceduru ali je vraćen u formu nacrta, definiše i odnos prema otkupljenim vojnim stanovima, kaže ministar Mehmedagić.
MEHMEDAGIĆ
Gdje se oficirima bivše JNA koji su napustili BiH i preselili u druge države i tamo riješili na odgovarajući način stambeno pitanje, bez obzira što su otkupili stan 1991. godine, ti stanovi se neće vratiti tim licima, nego će lica koja su dobila te stanove steći pravo otkupa, a bivši, uslovno rečeno, vlasnici iz 1991. godine imaju pravo na povrat uplaćenih sredstava uvećanih za kamatu po viđenju.
RSE
Paralelno s vladinim, na skupštinskom zasjedaju se našao i prijedlog poslanika Mirnesa Ajanovića, koji je dobio podršku Predstavničkog, ali ne i Doma naroda. Poslanik Ajanović:
AJANOVIĆ
Do sada je putem zakonske regulative 5500 stanova već vraćeno, otkupljeno. Na ovaj način dajemo priliku i mogućnost da ovih 1500 stanova ostanu u vlasništvu Federacije, odnosno osoba koje koriste te stanove, a da se obeštećenje za te oficire koji nisu ostvarili svoje pravo na stan u Crnoj Gori i Srbiji rješava putem sukcesije, pa na kraju čak, što da ne, i certifikatima, s obzirom da su isti potpisali izjave 1992. da se pod materijalnom i krivičnom odgovornošću odriču tih stanova - da bi prešli na stranu agresorske jugoslovenske armije.
RSE
Odluku Ustavnog suda s nestrpljenjem očekuju sve zainteresovane strane.
Posebno ljudi koji prema sadašnjim zakonskim odredbama nemaju pravo vraćanja prijeratnih stanova. Među njima je i Nikola Dragić.
DRAGIĆ
Ja se pitam: da li možemo mi u jednoj državi, pred jednim ustavom biti dve vrste građana? Za jedne građane ustav važi, a za druge građane ustav ne važi. To su dva aršina i to je dvostruka primena zakona i zakonskih propisa na pripadnike vojnih stanova iz RS-a. A ja sam odradio 41 godinu profesionalne vojne službe da nijednog jedinog dana nisam službovao na teritoriji države Srbije i Crne Gore. Nijednog jedinog dana za 41 godinu. Jednu godinu sam proveo u Hrvatskoj, u Zadru, sve ostalo na teritoriji BiH. Moj stan se ne vraća primenom člana 3a - ja da sam pripadnik strane vojske. Vi ocenite. Moje nije da cenim, nek to ceni javnost.
RSE
Krajem maja, pa zatim prije nekoliko dana, Ustavni sud je najavio donošenje odluke o ustavnosti člana 3a, što je prolongirano. U ovoj instituciji ne žele govoriti o razlozima i najavljuju konačan stav za mjesec septembar. Tada bi mogla biti prekinuta nagađanja o tome ko je u pravu, rasprave o pravu i pravdi, nadmudrivanja o pobjednicima i poraženim.
Još jednom Nikola Špirić:
ŠPIRIĆ
Ne može se ničija imovina oteti da bi u njoj stanovali tobože “pobjednici” jer u ovom ratu su svi poraženi.
RSE
Očito, sudije Ustavnog suda su na teškom zadatku. Ali, njihova odluka može smiriti strasti.
XS
SM
MD
LG