Dostupni linkovi

Može li se Mladiću suditi u Beogradu?


RSE
Predsednik Srbije, Boris Tadić, izjavio je u sinoćnjem intervjuu Radio-televiziji Srbije da ne veruje da će se bivši zapovednik Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, dobrovoljno predati, ali i da ne postoje nikakve mogućnosti da mu se sudi u zemlji.
TADIĆ
Kad je Mladić u pitanju mislim da tu nema nikakve mogućnosti da mu se organizuje suđenje u našoj zemlji. A vitalni interes ove zemlje jeste da obezbedi političku stabilnost u našoj zemlji i ja bih veoma voleo, bio bih vrlo rad, i radim na tome da se organizuje sudski proces za druge, pred Haškim tribunalom optužene za ratne zločine, u našoj zemlji, jer bi to doprinelo političkoj stabilnosti u našoj zemlji i u tom smislu bih voleo kada bi ta saradnja mogla da bude drugačija nego što je sada. A sada je imperativ, to mora i ne može drugačije.
RSE
Da ne postoje šanse da se Ratku Mladiću sudi u Srbiji tvrdi i srpski ministar pravde Zoran Stojković.
STOJKOVIĆ
Ako se on bude predao, sudiće mu se u Hagu. I mislim da je to onaj prevashodni interes samog Haškog tribunala i mislim da nam neće udovoljiti zahtevu da omoguće suđenje ovde.
RSE
Čisto zakonski, da li postoji mogućnost da se njemu sudi ovde?
STOJKOVIĆ
Mislim da bi moglo ako se ispune svi oni ostali uslovi. Kao što mislim i za ova četiri generala da može se sudi ovde. Jer, ako je moglo da se sudi Norcu, ako je moglo da se ljudi vraćaju i ustupaju Hrvatskoj, po istom principu, a oni su imali istu zakonsku regulativu kao i mi, zašto ne bismo mogli i mi. I mi smo potpisali slične konvencije kao i oni - i imamo određena pravila.
RSE
Beogradski advokat Slobodan Šoškić smatra da protiv suđenja generalu Mladiću u Beogradu, pored stava čelnika Haškog suda, u prilog ne ide ni spremnost domaćeg pravosuđa za tako nešto.
ŠOŠKIĆ
Tu ne bi bilo moguće da se dostigne onaj, pre svega tehnički nivo, a potom i sve ono što nije tehnika, nego i suština samog jednog takvog postupka - da bi se ostvarila zaštita svedoka, da bi se oslobodili svi učesnici u postupku bilo kakvih pritisaka pa i sam sud. To se kod nas ne bi moglo postići u onoj meri i na onom nivou koji je potreban za jedno nepristrasno suđenje koje je trebalo da donese jednu odluku koja bi bila prihvaćena ne samo od strane naše javnosti nego i od strane međunarodne zajednice.
RSE
Ministar pravde Zoran Stojković drugačijeg je mišljenja.
STOJKOVIĆ
Mislim da su sudovi osposobljeni da sude ovde. Sudili su Sjeverin, sudili su gnjilansku grupu, mislim da može. Naše zakonodavstvo upodobljeno je. Čak ima dva dela komandne odgovornosti, bez obzira što ne može retroaktivno da se primeni i ima dovoljno propisa koji bi dali mogućnost da se ovde sudi i za ta dela.
XS
SM
MD
LG