Dostupni linkovi

KFOR, UNMIK - Nismo zakazali


RSE
KFOR nije zakazao tokom martovskih nemira, zvaničan je odgovor međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu na današnji izveštaj Human rights watcha, međunarodne organizacije za ljudska prava. UNMIK, sa druge strane, smatra kako izveštaj nije imao u vidu širinu i obim martovskih nemira i ograničene mogućnosti policije koja bi se sa ovako malim brojem policajaca suočila sa nasiljem.

Inače, u danas objavljenom izveštaju Human rights watcha se ocenjuje da su KFOR i UNMIK zakazali u zaštiti pripadnika manjina i ističe da je jedan od najznačajnijih zadataka novog šefa UNMIK-a Petersena upravo zaštita pripadnika manjinskih zajednica.
U KFOR-u opovrgavaju ovakve ocene. Glasnogovornik Jim Moran:
MORAN
Prje svega, KFOR nije zakazao. Mi smo ovde da zaštitimo građane Kosova i mi smo upravo to radili, jer bez pomoći KFOR-a bilo je moguće da bude više ubijenih i ranjenih građana.
RSE
Jim Moran podseća kako izveštaj nije pomenuo da je KFOR evakuisao 1200 interno raseljenjih lica, za koje je obezbedio sklonište, hranu i lekarsku negu.
U UNMIK-u se slažu sa većinom problema na koje je ukazano u izveštaju, kaže glasnogovornik Jeff Bieley, ali, prema njegovim rečima, opšta osuda UNMIK-a i KFOR-a ne pokazuje razumevanje za široki spektar izazova koje je martovsko nasilje bilo za pripadnike snaga reda.
BIELEY
Svi od 3 hiljade međunarodnih i 6 hiljada domaćih policajaca pod komandom UNMIK-a bili su na ulici, suprotstavljajući se nasilju i čineći sve što je moguće kako bi zaštitili pripadnike manjinskih zajednica.
RSE
Bieley ističe, kao argument tome, da je velik broj policajaca tokom martovskih nemira povređen.
KFOR se, takođe, ne slaže sa konstatacijom da nisu izvučene pouke iz ovih događaja.
MORAN
KFOR je izvukao pouke iz prošlosti, te smo stoga učinili neke promene kako bi KFOR postao strožiji i sposobniji da se suoči sa bilo kojom situacijom koja se može pojaviti u budućnosti.
RSE
I UNMIK se suprotstavlja tvrdnjama da je ova misija nastavila redovan posao, jer su, prema zvaničnicima UNMIK-a, preduzete mere kako bi se ocenili izazovi martovskih nasilnih protesta.
U odgovoru na primedbe na ponašanje Kosovske policijske službe, zvaničnici UNMIK-a smatraju da je KPS snažno, kao institucija delovala, sa mnogo primera profesionalnog i herojskog ponašanja lokalnih policajaca koji deluju u okviru multietničke policijske službe
XS
SM
MD
LG