Dostupni linkovi

Što je to uspješna hrvatska Vlada?


RSE
Sanaderom kao premijerom nisu zadovoljni analitičari ni s lijeva, ni s desna. Pomaka nema, osim na načelnoj razini, ocjenjuje u izjavi za Radio Slobodna Evropa urednik i komentator „Večernjeg lista“ Milan Ivkošić:
IVKOŠIĆ
Ja ne vidim što se to u Hrvatskoj bitno pomaklo u usporedbi s prošle četiri godine. Naime, po mom mišljenju, Sanader je samo naglašavanjem nekih principijelnih opredjeljenja ove Vlade postigao uspjeh, a to je zauzimanje za Evropu i puno od toga je učinjeno, ali što to znači za život običnog čovjeka? Onda, poboljšao je odnos prema manjinama, pogotovo prema srpskoj manjini, ali to je temelj koji je postojao u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti, ta međusobna tolerancija koja je u vrijeme rata bila jednostavno nezamisliva, ali s vremenom se morala vratiti. Kad se, dakle, oduzmu ta načelna opredjeljenja Ive Sanadera i načelna opredjeljenja Jadranke Kosor za branitelje, za rodilje, za sirotinju i tako dalje, nema ništa drugo.
RSE
Jedno od uvodnih poglavlja političke teorije tumači da je razlika između demokratskih stranaka i populističkih pokreta u tome što stranke na izborima nude izvedive programe, dok pokreti na izborima nastupaju s obećanjima za koja unaprijed znaju da ih neće ispuniti, podsjeća politolog Davor Gjenero:
GJENERO
Zanimljivo je, međutim, da niti biračka tijela populističkih pokreta zapravo ozbiljno ne očekuju od svojih izabranika da će ispuniti dobrozvučeća politička obećanja. To što gospodin Sanader danas ne ispunjava niti jedno od svojih predizbornih obećanja ne znači zapravo mnogo. Njegovi birači nisu nikad niti očekivali da će gospodin Sanader predizborna obećanja ispuniti.
RSE
Ivkošić ima vrlo preciznu definiciju što je to uspješna hrvatska Vlada:
IVKOŠIĆ
Za mene je uspjeh svake hrvatske politike u mirnodopskim uvjetima – novac. Ali da me ne shvatite vulgarno, mislim na smanjenje broja nezaposlenih, povećanje plaća zaposlenih, opće povećanje standarda i ništa drugo. Kad se gleda s tog stajališta, onda ja ne vidim što je to ova Vlada postigla. Ona je postigla određenu stabilnost, socijalnu, političku, jedno ozračje koje je povoljno, ali ne može se od ozračja živjeti. Evo, to je moje mišljenje o sadašnjoj Vladi. Ali nju još uvijek iskupljuje činjenica da je ona na vlasti tek nešto više od pola godine.
RSE
Gjenero podsjeća da je potpora Sanaderu prvih mjeseci njegovog mandata rasla:
GJENERO
Nakon što je preuzeo vlast, Sanader je sve svoje poteze očito usklađivao sa stručnjacima za odnose sa javnošću. Pokušavao je dobiti opću potporu za svoje političke poteze. Prvih mjeseci mu je to uglavnom i polazilo za rukom i stvorila se slika kao da je današnji HDZ nešto drugo u odnosu na HDZ koji pamtimo do 1999. godine.
RSE
A onda je, zaključuje Gjenero, došao „Behtel“ i otvorio im oči:
GJENERO
Zadnji njegovi potezi – među kojima je najzanimljiviji ovaj koruptivni sa prepuštanjem mimo javni natječaj posla za izgradnju autoceste poduzeću „Behtel – su izgleda onima koji su povjerovali u tako stvorenu sliku o novom HDZ-u samo otvorili oči i potpora javnosti je pala na onu razinu koju HDZ uvijek čvrsto kontrolira, znači na tih nekih 25 do maksimalno 30 posto biračkog tijela.
XS
SM
MD
LG