Dostupni linkovi

Diskretno o Mladiću


RSE
Osumnjičeni za ratne zločine Ratko Mladić ne nalazi se na teritoriji Srbije i Crne Gore, izjavio je danas ministar odbrane ove zemlje Prvoslav Davinić. Mladić se na nalazi u objektima Vojske Srbije i Crne gore i aktivni oficiri mu ne pomažu, rekao je Davinić. Prema njegovim riječima, naredbom prethodnog ministra odbrane svi objekti Vojske Srbije i Crne Gore se svakodnevno provjeravaju, tako da ne postoji nikakvi dokazi da se Mladić u njima krije.

Upitan da prokomentariše navode glavne tužiteljice Haškog tribunala, Karle del Ponte, kako se osumnjičeni za ratne zločine u BiH Ratko Mladić ipak nalazi u Srbiji i Crnoj Gori, Davinić je odgovorio:
DAVINIĆ
Ona to čini već niz godina i teško je odgovoriti na ono što se upućuje Vojsci Srbije i Crne Gore. Ja sam ministar odbrane Srbije i Crne Gore tri meseca i mogu da vam kažem da se u tom periodu od tri meseca optuženi general Mladić ne nalazi u objektima Vojske Srbije i Crne Gore. Mi smo više puta ukazivali gospođi Karli del Ponte da bismo, možda, mogli diskretnije da komuniciramo u pogledu njenih stavova da se Mladić nalazi tu gde ona tvrdi da se nalazi, a ne putem štampe, kako bismo mogli da preduzmemo neke konkretne korake na osnovu njenih dojava ili stavova i, evo, ovim putem je pozivam da te kontakte ostvarimo na takav način da možda one koje tražimo ne upozorimo pre nego što preduzmemo konkretne akcije.
RSE
Bosanskohercegovački ministar odbrane Nikola Radovanović najavio je kako će u novembru ove godine biti potpisan sporazum u oblasti odbrane, nakon čega će biti utvrđeni protokoli i memorandumi o saradnji u vojnim oblastima.
RADOVANOVIĆ
Jedna od tema o kojoj smo razgovarali ticala se međusobnog informisanja o stanju i aktivnostima u reformi odbrane, uz jednu konstataciju i činjenicu: ponekad imam osjećaj da o tome šta se dešava u BiH, u Srbiji i Crnoj Gori i u Hrvatskoj su bolje obavjšteni, recimo, u Briselu ili u nekim drugim glavnim gradovima nego što znamo jedni o drugima, a susjedi smo - tako da smo prepoznali potrebu da se bolje informišemo i da znamo šta se dešava.
RSE
Danas je dogovorena i mogućnost angažovanja vojnih atašea u Sarajevu i Beogradu. Bilo je riječi i o namjenskoj industriji i mogućnosti unapređenja saradnje u ovoj oblasti, kao i o pitanjima potraživanja pripadnika oružanih snaga BiH i Srbije i Crne Gore koja su vezana za lične dokumente.
XS
SM
MD
LG