Dostupni linkovi

Oštre svađe vlasti i opozicije oko Bechtela


RSE
Iako Zakon nalaže da se za svaku javnu nabavu vrijedniju od 200 tisuća kuna raspiše javni natječaj, hrvatska Vlada je bez natječaja američkoj tvrtki Bechtel dodijelila izgradnju dionice Dugo Polje – Šestanovac na autocesti Zagreb – Dubrovnik, vrijednu blizu dvije milijarde kuna. Tim povodom između vlasti i opozicije pale su teške riječi, ali se za cijelu priču zainteresirala i Evropska komisija. Dva su razloga za njihov interes. Jedan načelni i jedan vrlo konkretan, kaže ekonomski analitičar i član Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Mladen Vedriš.
VEDRIŠ
Hrvatska je u postupku ocjene svoje kandidatske sposobnosti da uđe u jedno područje zajedničkog tržišta. Evropska unija je i nastala da bi bila jedno veliko i snažno zajedničko tržište. Tu pravila igre moraju biti jasna, transparentna, korektna i unaprijed zadana. Po definiciji hrvatskoga približavanja Evropskoj uniji i Evropi biti će takvih upita i više na raznim područijima. To je jedan razlog. Drugi razlog je potpuno jasan i operativan. Evropske tvrtke koje su vrlo snažne u tom području graditeljstva imaju interese, ne da grade, ali da barem dobiju šansu da na jednom natječaju pokažu svoje perfomanse, da se mogu za dio toga kolača izboriti u jednoj tržišnoj utakmici. Postoji principijelan i konkretan razlog za takav jedan interes. Vidite da Evropska unija intervenira na koncentraciji konkurencije na pojedinim područijima. Ako Hrvatska želi ući u taj klub, što se prije navikne na ta pravila igre, to će biti bolje.
RSE
Ako Hrvatska doista želi transparentno raditi i ući u Evropsku uniju, ovakvu situaciju trebalo je izbjeći, upozorava Vedriš.
VEDRIŠ
Bilo bi logičnije da se prije nego se napravio ugovor sa Bechtelom to stavilo u javnost, raspravilo u Vladi, informirao Sabor i zatražila se pravna, politička i društvena verifikacija kojim pravcem dalje krenuti. Pričaju neke varijante da će to poslužiti u lobiranju u Americi. Mislim da to ne stoji. Hrvatska je imala vrlo neugodnih sličnih iskustava. Ne zaboravimo da je ugovor sa Bechtel-om bio sklapan u vrijeme druge američke administracije nego što je sada u Americi. Pustimo te priče i vratimo se na jednu realnost. Ta realnost je da ako Hrvatska želi ući u Evropsku uniju, sutra će ona htjeti da i njene tvrtke imaju na tom evropskom tržištu ravnopravan tretman, da se mogu natjecati, da mogu dobiti šansu poslovati. Zbog toga ne mogu važiti druga pravila kod kuće u Hrvatskoj.
RSE
Vedriš poziva Vladu da kao i u slučaju privatizacije Sunčanog Hvara odustane od izravne pogodbe i raspiše javni natječaj za dionicu Dugo Polje – Šestanovac. Inače, danas je oporba na temu ugovora s Bechtelom zatražila vanredno zasjedanje Sabora.
XS
SM
MD
LG