Dostupni linkovi

Referendum i(li) izbori


RSE
Direktor CEDEM-a Srdjan Dramanović ne spori da je organizovanje izbora za Skupštinu unije, najkasnije u februaru 2005. godine pravna obaveza, ali napominje da je "realnost često jača, pogotovo ako je vezana za jednu nedefinisanu zajednicu". Razmatrajući najave vladajuće kolicije da će prije neposrednih izbora, koje bi, prema procjenama gotovo sigurno izgubili, organizovati referendum Darmanović je objasnio da crnogorska vladajuća koalicija ima barem dva rizična, ali vrlo neprijatna načina za Beograd i Brisel, ukoliko bi bila odlučna da ih primijeni u prevazilaženju tog problema.

Prvi je da ne usvoji ili uopšte ne stavi na dnevni red Zakon o izborima za parlament unije, bez koga izbori ne mogu biti održani, a druga mogućnost je, prema njegovim riječima, da vladajuća koalicija, ako bi raznim pritiscima bila prinudjena da taj zakon izglasa, odluči da ne izađe na neposredne izbore, tojest da postupi na način na koji je to učinjeno za vrijeme Miloševićeve vlasti 2000. godine, kada su savezni izbori bojkotovani od strane zvanične Crne Gore.

Za socijaldemokrate oba Dramanovićeva prijedloga su prihvataljiva, s tim što im je prema riječima Borislava Banovića mnogo bliža prva varijanta neizglasavanja Zakona o neposredni izborima iz prostog razloga sto ''Crna Gora ima prečih zakona koje treba donijeti''.
BANOVIĆ
Mislimo da su ustavne promjene u Crnoj Gori jako značajne, značajnije i od samih izbora. Mislimo da je pitanje regulisanja imovine i podjela zajedničke imovine i korišćenja vojne imovine, takodje jako značajno pitanje. E, sad dolazi rok za izbora za zajednicu i neko nameće taj rok i to pitanje kao važnije od svih prethodnih. Ja ne mogu govoriti u ime drugog partnera u vladajućoj koaliciji, ali mi u Socijaldemokratskoj partiji ćemo sigurno biti i za jedan i za drugi
RSE
Za portparola Demokratske partije socijalista, Predraga Sekulića, bespredmetno je govoriti o varijantama za izbjegavanje izbora jer u DPS-u imaju jasan politički stav.
SEKULIĆ
Kada mi jasno saopštimo naš politički stav da nema potrebe za tim izborima, potpuno je bespredmetno pričati o tom političko-pravnom pitanju tipa – izbjegavanja izbora. Znači, nemamo namjeru da izbore izbjegavamo na takav način, jer imamo jasno izražen politički stav: da su ti izbori neracionalni. Tako da, baviti se formom, na koji način da izbjegnemo izbore – to je sad, u ovom trenutku bespotrebno pitanje.
RSE
Opozicija racunajući na pritiske i poruke iz Brisela uvjerena je da se ne mogu izbjeći neposredni izbori. Predsjednik Narodne stranke, Dragan Šoć je uvjeren da je čitava kampanja oko referenduma za dnevno-političku upotrebu, da bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema.
ŠOĆ
Ja mislim da je najbolji odgovor i Srdji Darmanoviću i ostalim ''darmanovićima'' koji će se narednih dana javljati, dao gospodin Baret, koji je u današnjem inervjuu podgoričkom dnevniku ''Vijesti'' jasno rekao da Evropska unija apsolutno smatra da je Crnoj Gori jedini put u Evropu preko državne zajednice.
RSE
Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Velizar Kaludjerović je iznenadjen što od univerzitetskog profesora, Srdjana Daramanovića stižu prijedlozi za kršenje najviših pravnih akata države.
KALUDJEROVIĆ
Sada govoriti o racionalnom rješenju zbog toga što se to nekome čini, a što je direktno suprotno onome što je zapisano u Ustavnoj povelji je, najblaže rečeno, neozbiljno i neodgovorno.
RSE
Buduci da su obje varijante izbjegavanja izbora za vladajucu koliciju riskantne, Borslava Banovica smo pitali , kakve bi politicke posljedice mogle biti , imajuci u vidu cvrst stav Brisela da treba ocuvati drzavnu zajednicu,a pod cijim je pritiskom upravo zbog toga zvanicna cg i morala pristati da se neposredni izbori unesu u Ustavnu povelju :
BANOVIĆ
Ja ne znam šta znači ''čvrsti stavovi Brisela''. Da li se oni odnose na sve tačke Ustavne povelje i Beogradskog sporazuma ili samo na ono što njima odgovara... Ili nekom... Nekom u Briselu odgovara, ne znam iz kojih razloga, da u to sad ne ulazim. Mislim da tu neće biti jačih pritisaka nego što je bilo po drugim pitanjima.
XS
SM
MD
LG