Dostupni linkovi

Nova kriza ili alibi za obaveze prema Tribunalu?


RSE
Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, smatra da se bezbednost u opštini Bujanovac naglo pogoršava.
JOČIĆ
Poslednjih dana učestali su napadi maskiranih lica na automobile. Utvrđeno je da ovu grupu predvode lokalni komandanti Oslobodilače vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. Moram da kažem da prema raspoloživim podacima na prostoru opština Bujanovac i Preševo u narednom periodu može se očekivati pogoršanje bezbednosne situacije u smislu nastavka izazivanje ovakvih incidenata.
RSE
Većina političkih lidera Albanaca sa juga Srbije ocenila je kao tendencioznu izjavu Dragan Jočića. Gradonačelnik Bujanovca i funkcioner Partije za demokratsko delovanje Nagib Arifi kaže da je za poslednje incidente na jugu Srbije odgovoran MUP Srbije koji je, prema njegovom mišljenju, zatajio.
ARIFI
Koristim priliku da molim gospodina ministra da učini sve što je moguće da ova policija radi svoj posao kako treba. Mislim da policija kad bi htela za kratko vreme to bi sve sredila. Iako je u poslednje tri godine bilo reforme u policiji u celoj Srbiji, mislim da u Bujanovcu to nije urađeno. Prema tome, molim gospodina ministra da učini u svojim nadležnostima sve što je moguće.
RSE
Šef Koordinacionog centa za Kosovo Nebojša Čović, komentarišući izjavu ministra Jočića ali i dešavanja na jugu Srbije konstatuje:
ČOVIĆ
Pa mislim da je dosta složena i da imamo problem koji je nastao zbog toga što unazad nekoliko meseci ništa nismo preduzimali. Odnosno, ne da nismo, nego preduzimali smo da porušimo i srušimo koordinaciono telo i sve ono što je to telo uradilo. Zašto? Pa zato što predsednik Vlade i još neki žele da sve imaju partijsko. Znači pogrešan je pristup da svaka politička grupacija koja dođe na vlast treba da menja državnu strategiju za mirno rešenje krize na jugu Srbije.
RSE
Analitičari u Srbiji različito komentarišu ovu priču. Za ovu priliku izdvojili smo komentar koji je našem radu dala Jelena Milić, članica Foruma za međunarodne odnose, koja čitavu situaciju ne samo na jugu Srbije već i šire kada se radi o svim žarišnim međuetničkim tačkama, posmatra u dubljem kontekstu stanja nastalog nakon, kako je Milićeva ocenila, puča koji je nastao ubistvom premijera Zorana Đinđića.
MILIĆ
Mi jednostavno sada živimo pod kontrolom tih nekontrolisanih obaveštajnih policijskih i vojnih struktura. I uvek, naravno, jedan od slušalaca sajta B92 je prokomentarisao da smo to još od Slobe naučili, kada ništa ne ide svakoj vlasti ugrožena bezbednost dođe kao kec na desetku da skrene pažnju sa stvarnih gorućih pitanja, a to je ovih dana konačna realizacija naših obaveza prema Haškom tribunalu.
RSE
Milićeva dalje komentariše stav koji zauzima predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović.
MILIĆ
Ova vlada nesumnjivo ima svoje trkače i u takozvanoj intelektualnoj eliti pa i u čoveku koji je bio vlada nad vladom. To je gospodin Čović koji je po meni odlično ispunio svoj zadatak, koji je hteo da maltretira međunarodnu zajednicu i da ništa konkretno ne pomogne u zajedničkim naporima da se Rezolucija 1244 na koju se vrlo često pozivamo sprovede. Rade potajno, a to je u stvari plan za podelu Kosova kao jedna od alternativa umesto nezavisnosti celog Kosova, i da taj plan za podelu Kosova u stvari uključuje i neku teritorijalnu trampu.
RSE
O samom slučaju najnovijeg dešavanja na jugu Srbije i izjavi ministra policije, Milićeva daje naročito oštar komentar.
MILIĆ
A što se izjave, jedne od mnogih debilnih izjava gospodina Jočića tiče, svideo mi se komentar jednog od ljudi na B92 koji je pitao da li je on portparol tog ministarstva ili je on ministar tog ministarstva, i da je ocena situacije jedno, ali da uz tu ocenu situacije u svakom slučaju treba da ide i neki operativni plan i neka akcija što sumnjam da će da usledi.
RSE
Vi smatrate da trenutno nijedna instanca državna nema pristup koji vodi ka rešavanju ovog problema?
MILIĆ
Nažalost da. Mislim da sve državne instance još više od toga svojom politikom i onim čime se zalažu i načinom za koji se zalažu i za rešavanje etničkih nasilja i pristupu. Dakle, pre svega, pristup koji imaju oko toga šta je bio uzrok i kakve su posledice svih mogućih etničkih dešavanja čiji smo svedoci bili u poslednjih deset godina, njihov više ne i ambivalentan odnos prema saradnji s Hagom i eventualno neko insistiranje na formalno-pravnoj proceduri koja bi to zadovoljila, već eksplicitno dopuštanjem da haški optuženici beže. Debilne izjave poput one ako ne isporučimo Mladića biće još optužnica, aktivno doprinosi da postoji povećan broj etničkih sukoba, ne samo, ako jesu uopšte etnički motivisani, na jugu Srbije, u obasti Preševa i Medveđe, nego i u Vojvodini. Optužnica će biti još i ovako i onako, i nek se pripremi uostalom i Blagoje Adžić pa da im i on ne pobegne.
XS
SM
MD
LG