Dostupni linkovi

Ključnih pet minuta do kraja radnog vremena


RSE
Optužnica Haškog tribunala protiv Gorana Hadžića stigla je 13. jula u Okružni sud pet minuta pre kraja radnog vremena i sud tog dana nije mogao ništa da preduzme, izjavila je Sonja Prostan, portparol Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Sonja Prostran kaže za naš radio da postupak po ovoj optužnici kao i svim ostalim koje vodi istražni sudija nije javan.
PROSTRAN
Šira javnost ne može biti upoznata sa tim koje radnje istražni sudija preduzima u cilju obezbeđenja prisustva optuženog i u cilju uručenja optužnice odnosno u cilju njegove konačne predaje Tribunalu. Zato zaista u ovom trenutku ne mogu ništa posebno da vam kažem. Od momenta kada je konkretna optužnica kao zapečaćena prispela u Okružni sud u Beogradu istražnom sudiji je dodeljena u rad i istražni sudija po njoj postupa. A koje je tačne radnje on preduzeo i šta je istražni sudija uradio to vam, nažalost, ne mogu reći.
RSE
Portparol Veća za ratne zločine Okružnog suda kaže da ukoliko istražni sudija proceni da celishodno da javnost bude upoznata sa nekim postupkom, radnjom ili podatkom iz čitavog postupka, onda će to biti i saopšteno. A ministar inostranih poslova državne zajednice Vuk Drašković neposredno nakon što je Karla del Ponte iznela tvrdnje da su vlasti Srbije dozvolile Hadžiću da pobegne ubrzo nakon što im je dostavljena optužnica kaže:
DRAŠKOVIĆ
Verujem da sam sada prvi put čuo za današnju konferenciju za štampu gospođa Karla del Ponte.

Nisam ja obnarodovao nikakvu optužnicu. Ja sam samo ispunio ono što mi nalaže zakon. Čim sam optužnicu dobio prosledio sam je Okružnom sudu. I što se tiče mojih obaveza ja sam ih ispunio.
XS
SM
MD
LG