Dostupni linkovi

I 1992. su svi šutjeli


RSE
Potpisivanje peticije za organizovanje referenduma o otcjepljenju RS-a od Bosne i Hercegovine, koju je organizovalo udruženje Zajedno do istine RS-a, među političarima u BiH prolazi neprimjetno. Protiv ove inicijative svoj glas digle su nevladine organizacije: Srpsko građansko vijeće, Vijeće bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Predsjednik SGV-a, Mirko Pejanović, ocjenjuje da se radi o još jednom scenariju ekstremnog dijela SDS-a za novu destabilizaciju političke situacije u BiH.
PEJANOVIĆ
Naše je stanovište da je ovdje riječ o instrumentalizaciji i građana i aktivista nevladinih organizacija u RS-u od strane SDS-a, sa ciljem da nametnu temu potpisivanja zahtjeva za referendum kako bi izbjegli svoju direktnu odgovornost za ono što su preuzeli, a to je privođenju Sudu pravde najodgovornijih za počinjeni ratni zločin u BiH, a to je, prije svega, Karadžić. Umjesto toga, oni na javnu scenu guraju i promovišu ratne ciljeve, i to ratne ciljeve koje su inspirisali, vodili i predvodili optuženi za ratni zločin, prije svega Radovan Karadžić, a taj cilj je bio genocid u BiH nad nesrbima, zatim etnička podjela BiH i pripajanje dijela BiH Srbiji, sa ciljem stvaranja velike Srbije.
RSE
Ove nevladine organizacije uputile su državnim institucijama protestno pismo u kojem zahtijevaju vanrednih sjednica kako bi se poduzele mjere zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.
PEJANOVIĆ
Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH prećutno i mirno prelaze preko te činjenice. A mi smo veoma svjesni da takve aktivnosti ne samo da su protivdejtonske i protivustavne nego direktno zadiru u pogoršanje međunacionalnih odnosa i pogoršanje stanje mira u BiH. Oni mirno posmatraju na neki način obnovu 1992. godine. Neću sad da ekspliciram, ali i 1992. godine svi su šutjeli dok rat nije počeo. Onda smo morali prolijevati krv i davati žrtve da bismo odbranili svoj mir i zajednički život u BiH.
RSE
Potpredsjednik udruženja Zajedno do istine, koje je organizovalo potpisivanje peticije, Milan Crnković, na opasku da te aktivnosti narušavaju Dejtonski sporazum, kaže:
CRNKOVIĆ
Vjerovatno Dejtonski mirovni sporazum se ne bi potpisao da je pisalo tamo da će iz Sarajeva upravljati fiskalnom politikom, da će iz Sarajeva upravljati Vojskom RS-a, da će iz Sarajeva upravljati policijom i svim onim momentima koji označavaju RS.
RSE
Među građanima RS-a, koji su došli da potpišu peticiju, bilo je i onih koji su protestvovali zbog takve inicijative.
GRAĐANIN
Pa izdvajao je taj Crnković i Krajinu, pa mu pade. Budala. Nek ide on u Krajinu nek to, a ne ovdje sada. Sve mu je to glupost. Ma Bosnu nije podijelila ni Austro-Ugarska.
RSE
I dok zagovarači referenduma tvrde kako će za samo nekoliko dana više od 500 hiljada građana RS-a dati svoj glas za otcjepljenje, analitičari smatraju da narod ovog entiteta ne nasjeda više tako lako na političke trikove onih koji sjede u udobnim funkcionerskim foteljama gotovo deceniju. Tanja Topić, analitičar Fondacije Fridrih Ebert:
TOPIĆ
Mi sdmo dugo vremena kao građani obmanjivani. Do nekih prije dvije, tri godine, recimo nešto viš - četiri godine, svi smo vjerovali da je RS država zato što su političari jednostavno takvu poruku slali svojim građanima. Međutim, samo ponašanje, sam odnos prema građanima ukazuje na to da je našim političarima, zapravo, najmanje bilo stalo do samih građana, odnosno, eto da kažemo, i do RS-a u koju su se zaklinjali. To su bili neki drugi momenti, motivi koji su odlučivali i njihovo bavljenje politikom i uopšte zauzimanje određenih funkcija, tako da se sve to sada vratilo kao bumerang.
RSE
U Uredu Viskog predstavnika, pak, upozoravaju da i referendumi imaju jasno definisane procedure i pravila koja ih čine validnim. Glasnogovornik OHR-a, Vedran Peršić:
PERŠIĆ
Jedan monoetnički referendum ove prirode ne bi bila dobra osnova za donošenje bilo kakvih odluka i, u svakom slučaju, ne bi imao svoju pravnu vrijednost, težinu. I BiH, koja je nastala nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, može jedino biti promijenjena jednim konsenzusom svih građana BiH.
XS
SM
MD
LG