Dostupni linkovi

Suočavanje Hrvatske s prošlošću i dalje ozbiljan problem


RSE
U Hrvatskoj je u prošloj godini zabilježeno opće poboljšanje na području ljudskih prava. Situacija se, istina, vrlo lagano ali kontinuirano popravlja, izvjestio je novinare predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski.
PUHOVSKI
Kada je o pitanjima kolektivnog identiteta riječ, po našim nalazima najveći pritisak posljednjih godina, i on u osnovi na žalost ne popušta, je na romsku populaciju koja je pod stalnim pritiskom, od napada na ulicama, do novinskih i televizijskih naslova tipa - Dva Roma otela djevojku - i slično, pri čemu su naslovi tipa - Dva Hrvata otela djevojku - nezamislivi.
RSE
Također se i dalje pojavljuje vrlo veliki broj problema vezanih uz povrede ljudskih prava srpskih povratnika.
PUHOVSKI
Po današnjim izvještajima koje su objavile Sjedinjene Američke Države, 90 posto povratnika je dobilo mogućnost da povrati svoju imovinu i nekretnine. Mogu sasvim pouzdano reći da su ti podaci netočni. Još uvijek se nastavlja taj problem, premda je on u zadnjih nekoliko mjeseci doživio jedan veoma pozitivan obrat.
RSE
Hrvatski helsinški odbor zaključuje da se to poboljšanje događa i zato što aktualna HDZ-ova vlada, kao i prethodna Račanova, pokušavaju neke elemente prošlosti prešutjeti.
PUHOVSKI
To što zovemo suočavanjem s prošlošću je još uvijek ozbiljan problem. Upozoriti ću samo na jednu činjenicu, a to da hrvatska vlada u svojim službenim dokumentima i dalje ima dva odvojena popisa nestalih u ratu – jedan je popis Srba, drugi popis Hrvata, iako se i u jednom i u drugom slučaju radi o hrvatskim državljanima. Praksa etničkog odvajanja mrtvaca je jedan od ostataka onih vremena koja bi trebala biti prekinuta.
RSE
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, dr. Žarko Puhovski, ocjenjuje da je utjecaj nove hrvatske vlade na atmosferu u zajednici vrlo pozitivan, sa jasnim i neočekivano radikalnim obećanjima, pozitivan i u odnosu na evropske integracije, ali nedostatan prema sve većim privrednim problemima, te vrlo negativan u istupima pojedinih visokih vladinih dužnosnika, bilo da iznose netočne informacije - kao o broju poginulih civila u ratu, što su šest puta umanjili, ili da prebrojavaju novinare na nacionalnoj osnovi.
PUHOVSKI
Pitanje koje po mom sudu u ovom trenutku treba zaoštriti glasi – radi li se o incidentima ili nespretnosti, ili se radi o svjesnom igranju na raskorak, tako da jedni budu Evropejci, a drugi održavaju priču i podršku radikalno orijentiranog dijela glasačkoga tijela?
XS
SM
MD
LG