Dostupni linkovi

NATO ne odlazi iz BiH


Generalni sekretar NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer, pred svoju posetu Sarajevu dao je ekskluzivan intervju našem izveštaču iz Brisela, u kojem govori o perspektivama BiH da pristupi programu ovog vojnog saveza Partnerstvo za mir.

RSE
Gospodine generalni sekretare, NATO je uvijek obecavao da nece napustiti svoju misiju na Balkanu dok svi problemi ne budu rijeseni. Cinjenica da Bosna i Hercegovina nije primljena u Partnerstvo za mir na Istambulskom samitu pokazuje da neki problemi jos uvek nisu rijeseni, ali vi ste ipak odlucili da napustite Bosnu. Cime opravdavate vasu odluku da misiju preuzme Evropska Unija?
SCHEFFER
Prvo, ja ne mislim da NATO napusta Bosnu u Hercegovinu. Tacno je da Evropska Unija preuzima misiju u Bosni i Hercegovini, ali NATO ce ostati, NATO će imati stab, imaće generala, biće ukljucen u reformu sistema odbrane, NATO će zajedno sa Evropskom Unijom tragati za licima koje je Haski tribunal optuzio za ratne zlocine. Prema tome ne moze se reci da NATO ide, da NATo napusta Bosnu.
RSE
Ali na terenu ce biti trupe Evropske Unije, a ne Nato pakta.
SCHEFFER
Morate imati vidu da je u sadasnjem sastavu SFOR-a 85 posto vojnika iz Evropskih zemalja, znaci nece biti nikve velike niti dramaticne razlike. Saveznicki lideri u Istambulu su rekli da je doslo vrijeme da SFOR zavrsi svoju misiju i meni je drago da ce tu misiju preuzeti Evropska unija, jer kako ste vi ispravno rekli, svi problemi jos nisu rijeseni. Ja mislim da je zelja i bosanskih vlasti da medjunarodne snage ostanu u Bosni, to ce sada biti snage pod vodstvom Evropske Unije i to je dobar razvoj dogadjaja. Ali NATO ne odlazi, to ponovo naglasavam.
RSE
Koliko će pripadnika NATO pakta ostati u Bosni?
SCHEFFER
Ja Vam ne mogu dati podatke o tome koliko će pripdanika NATO pakta ostati u Bosni. Evropska Unija preuzima odgovornost za misiju, ali NATO i dalje imati brojne odgovornosti, pomenuo sam vec da ce imati stab, generala, savjetnike za reformu odbrane, tako da ne mozete reci da NATO napusta Bosnu i Hercegovinu, jer to nije tako.
RSE
Znaci, NATO ne odlazi?
SCHEFFER
Ne, ne odlazi. Gledajte na to s pozitivne starane. SFOR koji je na pocetku imao 60.000 vojnika sada je smanjio taj broj na oko 7.000, to je veoma dobar znak razvoja prilika u zemlji.
RSE
Ali problemi su ostali. Najozbiljni problem je saradnja sa Haškim tribunalom.
SCHEFFER
Slazem se. Kada su se ambaasadori NATO zemalja i ja nedavno posjetili Sarajevo mi smo o tome ozbiljno razgovrali sa rukovodstvom Bosne i Hercegovine i mislim da su oni shvatili da bez pune sarradnje sa Haskim tribunalom Bosna i Hercegovina nece uci u Partnerstvo za mir. Medjutim, nekoliko ljudi ili vise njih u Republici Srpskoj ne razumiju zbog njihove saradnja sa Karadzićem i pruzanje zaštite tom covjeku Bosna i Hercegovina placa visoku cijenu. Zbog toga ona nije usla u Partnerstvo za mir, za sta se ja, inace, zalazem. Medjutim, svi znaju da je saradnja sa Haskim tribubalom centralni uslov za to.
RSE
Bosna i Hercegovina je postala talac Republike Srpske. Dok je rukovodsvo Bosne i Hercegovine ispunilo sve zahtjeve, ukljucujuci i one koje se odnose na odbranu, nesaradnja sa Haskim Tribunalom za sta je odgovorna Republika Srpska ucinila je cijelu zemlje taocem tog entiteta?
SCHEFFER
Ja samo o tome vodio opsirne razgovore u Parlamentu u Sarajevu i oni su mi pomenuli iste te argumente, a moja rekacija je bila sledeća. Ja sam im rekao: "Slušajte dragi prijatelji, i vi ste takodje odgovorni, i vi se za to morate pobrinuti. Jer, riječ je o Bosni i Hercegovini, a ne o entitetima. Nemojte, molim vas, da pričamo o entitetima, mi razgovaramo o suvernoj zemlji, Bosni i Hercegovini, koja ima problem s obzirom da se na njenoj teritoriji nalaze Karadzic i ostali. Hajde da vidimo kako da rijesimo taj problem sto je prije moguce, bolje ovog popodneva nego sutra ili prekosutra". Ja se iskreno nadam i mislim, to stalno ponavljam, da Bosna i Hercegovina treba da se kvalifikuje za prijem u Partnersvo za mir, isto kao i Srbija i Crna Gora, koju cu uskoro posjetiti i moja poruka ce biti ista: "Saradjujte, ostvarite punu saradnju, to se moze uradite i uradite to".
RSE
Pretpostavljam da se ne slazete sa onim skepticima koji kazu da je odluka da se Bosna i Hercegovina u Istambulu ne primi u Partenerstvo za mir posljedica generalnog opredijeljenja da Bosna i Hercegovina ide u paketu sa Srbijom i Crnom Gorom?
SCHEFFER
Ne, takvo opredijeljenje ne postoji u NATO savezu, bar ne za ovih sest mjeseci otako sam ja na mjestu generalnog sekretara, raspolozenje prema Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori je pozitivno. NATO je veoma zainteresovan za Balkan, htio bih to jos jednom da ponovim, da ne bi bilo zabune. NATO je bio i ostao zainteresovan za Balkan, zainteresovan je i sada kada Evropska Unija preuzima misiju u Bosni. Zato ja kazem da bih volio da vidim punu saradnju sa Haskim tribunalom, bolje danas nego sutra. I ja cu biti prvi koji će predloziti NATO ambasadorima da ozbiljno razmotre pitanja pristupanja Parterstvu za mir kada za to dodje trenutak, jer svahatam kakvo je razocaranje bilo to sto u Istambulu nije donijeta odluka o prijemu Bosne i Hercegovine. Ali ja ponavljam, svi znaju koje je uslove trebalo ispuniti.
RSE
Da li je Karadzić dobio rat protiv NATO pakta. Vec gotovo deceniju traje njegovo skrivanje.
SCHEFFER
U ratu je poslednja bitka najvaznija. On moze da se sakriva, ali ne moze vjecito da bjezi. SFOR je, kao sto znate, sa svoje strane sve ucinio da pomogne vlastima koje se na prvom mjestu odgovorne za hapsenje Karadzića i ostalih. Isto ce činiti i EUFOR, operacija ALTHEA, tako se sluzbeno zove po grckoj boginji ozdravljenja, sto je odgovarajuće ime, jer je Bosni jos uvijek potrebno lijecenje. Dakle, uhvarimo ga, to je moja parola, to je moja mantra.
RSE
Ali vi ste odlucili da okoncate NATO misiju pre nego sto ste uhvatili Karadzića?
SCHEFFER
Prije svega, dopustite mi da ponovim: NATO ne odlazi, Evropska Unija preuzima odgovornost, broj vojnika ce ostati isti. Ja ne mogu da vidim ni jedan razlog da zbog toga što Karadzic jos nije u Hagu mi ne treba da okonacamo misiju SFORA, ta odluka je donijeta, ali, kao sto sam rekao, NATO nece napustiti Bosnu i Hercegovinu, a EUFOR-ova operacia ALTHEA će na isti način, kao sto je to radio SFOR, pomagati vlasti u nastaopjanju da uhvate Karadzića. I to ce se dopgoditi.
RSE
Mislite uskoro?
SCHEFFER
Sto se mene tice trebalo bi da to bude sutra, bolje nego prekosutra, dakle uskoro.
RSE
Vi ste bili ostro kritikovani od strane Haskog Tribunala, od gospodje del Ponte, ne vi licno, nego SFOR. Mozete li to komentarisati?
SCHEFFER
Jedino sto mogu da kazem je da je SFOR ucinio sve sto je u njegovoj moci da pomogne u hvatanju gospodina Karadzića. Dakle, ja ne mogu prihvatiti nikavu kritiku na racun SFOR-a. Ja u ovom momentu ne znam, a volio bih da znam gdje se Karadzic skriva, ali, ponavljam, SFOR je ucinio sve da pomogne vlastima da uhvate gospodina Karadzica.
XS
SM
MD
LG