Dostupni linkovi

Radioaktivne borovnice


RSE
Ministar zdravlja u Vladi Srbije Tomica Milosavljević u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je u uzorcima sokova za koje je tražena dozvola za uvoz, u junu utvržena nedozvoljena radioaktivnost i zbog toga nije izdata saglasnost za uvoz. Pošto uvoznik ima pravo da zatraži superanalizu, konačno rešenje o zabrani uvoza biće izdato posle te superanalize. Pošiljke iz aprila i maja bile su ispravne, kaže Milosavljević.
MILOSAVLJEVIĆ
Taj sok koji je nedozvoljenog nivoa radioaktivnosti nije se pojavio na tržištu Srbije. U interesu zaštite zdravlja građana juče je privremeno stavljena van prometa sva zatečena količina soka od borovnice.
RSE
Istina je da ovi sokovi mogu da se prodaju u zemljama EU jer je prema tamošnjim propisima dozvoljen veći nivo radioaktivnosti nego u Srbiji, objašnjava ministar Milosavljević.
MILOSAVLJEVIĆ
Da biste procenili za neku namirnicu da ona ima dozvoljeni nivo radioaktivnosti vi morate procenjivati kolika je radioaktivnost domaćih sokova. Znači kod nas je dozvoljeno da radioaktivnost sokova bude najviše 8,3 bekerela po litru i 13,3 bekerela po litru za odrasle. Znači to je neka granica koja se može tolerisati. U evropskim zemljama je ta granica čak 300 bekerela po litru.
RSE
“Fruktal” je saopštio da je borovnica od koje su napravljeni sporni sokovi nabavljena u Ukrajini, Baltičkim državama i Poljskoj, posle uobičajene kontrole u tim zemljama. Proizvodnja borovnice u tim zemljama je kontrolisana u skladu sa evropskim propisima i voće je upotrebljivo, rečeno je Tanjugu u “Fruktalu”, uz konstataciju da sve što iz ove fabrike izađe vrhunskog je kvaliteta. Ovaj događaj će ipak svakako proizvesti posledice po plasman “Fruktalovih” proizvoda u Srbiji, priznaje Dmitar Polovina, predstavnik slovenačke privredne komore u Srbiji.
POLOVINA
Siguran sam da to nije proizvedeno u “Fruktalovoj” fabrici u Ajdovščini. Ne znam koliko su te analize iz Podogrice tačne, to isto treba utvrditi da li taj institut ima iste merne instrumente koji postoje u Evropi i da li na osnovu njih može da tvrdi da je to tako kako su oni utvrdili. A da li je to namerno ili nije to zaista ne bih mogao da tvrdim, ali je sigurno da će šteta biti velika i da je ona nanesena. Samo kako je ispraviti, to je sada pitanje.
RSE
Konstatacija nadležnih organa o neispravnosti “Fruktalovih” sokova od borovnice uticaće na domaće potrošače da ne kupuju ne samo tu vrstu nego i ostale sokove. To će da koristi domaćim proizvođačima, ali će da naruši imidž “Fruktala” koji ovde ima tradicionalno dobru poziciju, kaže Saša Đogović iz Instituta za držišna istraživanja.
ĐOGOVIĆ
A ukoliko budu ignorisali ovakav nalaz, što bi bila najgora varijanta, i odbijali i davali određene nesuvisle komentare kakve već sada čujemo, to će samo dalje produbiti sumnje prema njihovom ukupnom asortimanu, a ne samo prema ovom navedenom proizvodu.
XS
SM
MD
LG