Dostupni linkovi

Vlada za jesen najavljuje “paket nepopularnih mjera”


RSE
“Postojeća gospodarska situacija je neodrživa i ovako se više ne može” - s takvom ocjenom nije izišao nitko od oporbenih čelnika, već premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, najavljujući za jesen “paket nepopularnih mjera”. A što je sa obećanim smanjenjem PDV-a, osjetnim porastom satndarda, povratom duga umirovljenicima i još nizom blistavih obećanja kojima je Sanader pred izbore mahao na svojoj jamstvenoj kartici? Branko Podgornik, komentator riječkog Novog lista:
PODGORNIK
Moj je dojam da Vlada zaboravlja na ta obećanja kao nerealna. Bilo pod vanjskim pritiskom, ili pod pritiskom gospodarske situacije u Hrvatskoj, ih je nemoguće ostvariti.
RSE
Dva su razloga za neispunjenje HDZ-ovih izbornih obećanja. Prvo, Sanader je premijersku poziciju preuzeo nepripremljen, tvrdi Podgornik.
PODGORNIK
On nije došao s programom, kao ni pripremljen za vlast. Za bivšu vladu premijera Račana se godinama govorilo da je došla nespremna na vlast. Sanaderova ekipa došla je još nespremnija. To dokazuje činjenica da ona mora provoditi sve one projekte koje je Račanova vlada započela, bilo kada je riječ na vanjskom političkom planu, bilo na unutarnjem planu, te je morala nastaviti gradnju autoceste i ostale infrastrukture.
RSE
Drugi je problem novac. Prigodom rasprave o rebalansu proračuna oporba je optužila vladajući HDZ da umjesto u razvoj, proračunske novce troši za kupovinu socijalnog mira. Tu je ocjenu danas ponovio i bivši premijer i predsjednik SDP-a, Ivica Račan.
RAČAN
Nemam ništa protiv da i ova Sanaderova vlada ima malo više sporova i konflikata, barem poput naše vlade, ali neka osigura ovoj zemlji razvoj, visoku stopu rasta, zapošljavanje.
RSE
Oporba optužuje HDZ da proračun troši i za zadovoljavanje koalicijskih partnera. Dragocjena su i tri umirovljenička glasa, ali sa trijumfalno najavljenim povratom duga umirovljenicima krenuti će se možda tek sljedećeg ljeta, godinu i po nakon izbora i to ne u kešu, nego u dionicama javnih poduzeća. Ivan Nahtigal iz Sindikata umirovljenika Hrvatske:
NAHTIGAL
U tom Zakonu se kaže da u roku od godinu dana, ne samo da će se izvršiti obračun, ne samo da će se donijeti Zakon o fondu, nego da će fond početi funkcionirati. To znači, najkasnije do 23. srpnja 2005. godine vi ćete itekako dobro znati kako će taj fond djelovati i kada će početi i na koji način da isplaćuje.
RSE
Druga stavka iz sporazuma HDZ-a s umirovljenicima - dizanje mirovina na pola prosječne plaće (na 2000 kuna) - više se niti ne spominje. Javne službe, učitelji, medicinari i ostali najavljuju štrajk za jesen, jer ni u proračunu, ni u rebalansu, nema novaca za izjednačavanje njihovih plaća sa državnim službama i gospodarstvom. Sa terena stižu upozorenja o padu razine zdravstvenih usluga zbog štednje u zdravstvu. Odustati će se od saniranja gubitaša u državnom vlasništvu, što će značiti nove tisuće nezaposlenih. Toliko izbornih obećanja, a novaca niotkuda. Vlada je zato povisila poreze na aute, benzin, alkohol i cigarete, a kazne za prometne prekršaje povećala od 300 do 1000 posto. Damir Kain iz oporbenog Istarskog demokratskog sabora odmah je upozorio da se za nesavjesne vozače mora izgraditi bar još deset novih zatvora.
KAIN
Ne zato što oni ne bi htjeli platiti ove ogromne kazne, već iz razloga što neće biti u stanju.
XS
SM
MD
LG