Dostupni linkovi

Adrenalinski trgovi (2)


RSE
Tek će se na jesen znati koji će trg u glavnome gradu Hrvatske nositi ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Nakon dva i po sata žučne rasprave i puno stanki, prijedlog pravaša i Odbora za imenovanje da to bude Trg maršala Tita povučen je s dnevnog reda i to uz veliko ogorčenje nezavisnih i desnih oporbenih zastupnika. Član HIP-a Nenad Ivanković:
IVANKOVIĆ
Cijeli taj manevar sračunat je samo na jednu stvar, da na jesen dobijemo prijedlog za imenovanje trga koji će biti nova uvreda i hrvatske države i dr. Franje Tuđmana.
RSE
Preko trga Franje Tuđmana lomi se bitno političko pitanje koje će imati utjecaja na budućnost Hrvatske, tvrdi nezavisni gradski zastupnik i donedavni SDP-ovac, dr. Zdravko Tomac:
TOMAC
Lomi se pitanje da li dr. Franjo Tuđman, obnovitelj nove hrvatske države, velika povjesna ličnost, koja bez obzira na sve pogreške i sporove, koje sam i ja osobno s njim vodio, spada u red onih Hrvata koji su obilježili hrvatsku povijest i koji zaslužuje da imaju trg u užem centru Zagreba.
RSE
Zastupnici desnih stranaka bili su spremni odustati od ideje preimenovanja Titova trga u Tuđmanov, ukoliko bi se Tuđmanu dodijelio susjedni Ruzveltov trg. Tražili su hitno sazivanje Odbora za imenovanje. No, većinski SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici odlučili su prvo iz odbora smijeniti doktora Tomca koji više ne pripada SDP-u, a zatim imenovati novog koalicijskog čovjeka i tako u odboru, kao i u Skupštini, ponovno imati većinu, a sve to, kako je obrazložio SDP-ovaca Vladimir Velvić, treba učiniti na miru u jesen.
VELVIĆ
Tim više što su i sami predlagatelji, pojedini članovi odbora, davali medijima izjave da je taj prijedlog loš.
RSE
Svoje donedavne kolege Tomac je optužio za malverzacije i odlaganje pitanja Tuđmanova trga u Zagrebu:
TOMAC
Upravo u trenutku kada su na djelu haške optužnice koje mrtvog hrvatskog predsjednika, što je pravni presedan, opzužuju kao ratnog zločinca i kao čovjeka koji je bio na čelu dvostruke zločinačke organizacije. S obzirom da u koaliciji HNS-a i SDP-a sjede ljudi na vrlo važnim mjestima, koji zastupaju takva stajališta, jasno je zašto su spremni i na nedemokratske metode kako bi se ta odluka ponovo spriječila.
RSE
Pravaš Miroslav Rožić dijeli mišljenje profesora Tomca:
ROŽIĆ
Da mi je netko prije deset godina rekao da će Zdravka Tomca smjenjivati zbog Franje Tuđmana, reako bih mu da je lud.
RSE
Oporbeni i nezavisni zastupnici demostrativno su napustili sjednicu jer se, prema riječima Kažimira Larde, ne mogu složiti da prvi hrvatski predsjednik, umjesto u povijesnoj jezgri Zagreba, svoj trg dobije na perifernoj livadi:
LARDA
... Koja služi za zapišavanje pasa. Zar da se takav trg proglasi trgom prvog hrvatskog, demokratski izabranog, predsjednika?
XS
SM
MD
LG