Dostupni linkovi

BiH u začaranom krugu kriminala, mafije i korupcije


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, sa sjedištem u Ljubljani, objavio je jučer analizu pod naslovom: Ko je kriv što BiH nije primljena u Program partnerstvo za mir?” O ocjenama sadržanim u ovoj analizi za naš radio govori Bahtijar (Bakhtyar) Aljaf, jedan od direktora Instituta.

RSE
Najveći krivac je politika nacionalnih stranaka, koja je udaljila BiH od međunarodnih asocijacija, kao što su NATO-ov program Partnerstvo za mir ili Svjetska trgovinska organizacija. Stoga Institut za bliskoistočne i balkanske studije daje podršku nedavnoj smjeni uticajnih političara u RS-u, uz ocjenu da je to obračun sa mafijaškom strukturom. SDS je, naglašava direktor centra, Bahtijar Aljaf, do sada imao potpuni uticaj i kontrolu na sve političke i ekonomske tokove u RS-u.
ALJAF
Ja mislim da je međunarodni predstavnik sad napravio pravi potez sa SDS-om, ali pomanjkanje je ovdje samo zašto nije napravio isto sa HDZ-om i SDA-om. Gledajte, mi imamo iskustva prošlih godina - kad su smijenili vrh HDZ-a došlo je do toga da je HDZ imao veću popularnost u BiH i na izborima su dobili. Ja mislim da niko ovdje nije čist i niko ovdje nije nedužan. Mi sad govorimo o tri nacionalne stranke, kao što su SDS, SDA i HDZ. I, normalno, da isti potezi moraju biti usmjereni protiv HDZ-a i SDA. Ako ostane samo na zabrani tih članova SDS-a, doći će do toga da budu opet popularni, da će biti nešto kao da je to jedan potez Pedija Ešdauna protiv srpskog naroda, što nije tačno.
RSE
Ako bi sankcije bile samo prema SDS-u, to bi ponovo moglo dovesti do homogenizacije Srba oko politike ove stranke, a isto tako bi moglo značiti ubrzano okupljanje Bošnjaka oko SDA i Hrvata oko HDZ-a. Tako bi BiH ostala daleko od reformskih procesa, u začaranom krugu kriminala, mafije i korupcije.
ALJAF
Ja mislim da je situacija u BiH jasna svim međunarodnim analitičarima i međunarodnim organizacijama i onima koji žele da se BiH uključi u evroatlantske integracije. Ja mislim da je, kad ovdje govorimo o kriminalu i o mafijaškim strukturama, to vrlo jasno. I nadamo se isto da i mediji i političke stranke u BiH počnu naglas govoriti o tome, jer to je jedini način da BiH bude bliže tim integracijama. Ja mislim da u BiH, 10 godina ili 12 godina nakon nesreća u toj zemlji, građani, normalno, žele nešto novo, nešto što će ih voditi u budućnost - ne u prošlost.
RSE
Nacionalne stranke u BiH djeluju po principu spojenih posuda, navodi se u analizi. A na pitanje da li se u BiH mogu očekivati nove smjene, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije odgovara ovako:
ALJAF
Visoki predstavnik već zna kako u Bosni sve funkcionira i on ima uvid u to. I mi se nadamo da će, za dobrobit BiH, neke nužne, kirurške poteze da napravi baš u ovoj godini.
RSE
Smjenjivanje zvničnika u RS-u je jedna od faza na putu prema konačnoj zabrani političkog djelovanja nacionalnih stranaka u BiH i njihovih saveznika, naglašava se u analizi ljubljanskog instituta. Njegov direktor podsjeća na riječi američkog amabasadora u BiH, Kliforda Bonda.
ALJAF
Ja mislim, prema onome šta je američki ambasador prije neki dan izjavio - da čak razmišljaju o tome da ukinu SDS - da to ide u tom smjeru, ili u pravom smjeru.
RSE
76 posto od ukupno ispitanih u anketi Instituta je izjavilo kako bi na narednim izborima dalo podršku opozicionim partijama, a ne SDS-u. Iz ove analize proizilazi i poruka lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Miloradu Dodiku, koji bi morao njegovati politički profil partije, a ne dodvoravati se biračima.
ALJAF
To znači da gospodin Dodik ne računa na glasače SDS-a - da dođe do nekih dogovora sa gospodinom Čavićem kao danas u SDS-u, jer to će biti samo na štetu njegove političke opcije. Ta opcija je, ja mislim, jedna od realnih opcija u BiH, koja tačno želi da BiH bude što bliže evropskim integracijama.
RSE
U dijelu istraživanja o tome ko kontroliše Federaciju, Aljaf navodi, uz nacionalne, i Stranku za BiH.
ALJAF
Pa, jeste. Djelomično i Stranka za BiH je, kao što smo i napisali u toj analizi, kao što je i PDP. One su, ustvari, stranke koje imaju razočarane ljude iz SDA i SDS-a.
RSE
Međunarodni institut, inače, čini više od 50 poznatih osoba iz cijelog svijeta, među kojim je najviše ambasadora, profesora i bivših političara. Analize u vezi sa Balkanom i Bliskim istokom, naglašava jedan od dva direktora, Bahtijar Aljaf, su se do sada pokazale veoma realnim.
ALJAF
Ja mislim, naše anliza koje smo imali i vezi sa zapadnim Balkanom i u vezi sa Bliskim istokom,su to dokazale nakon tri, četiri mjeseca - da su naše ocjene bile vrlo realne. Ne kažem da su nas poslušali, jer oni koji vode politiku velikih sila, kao Amerika ili Evropska unija i ostali, imaju svoju zacrtanu politiku, ali ja mislim da oni idu baš u tom smjeru koji smo mi nagovještavali.
RSE
A iz juče objavljene analize još izdvajamo kako se navodi da međunarodna zajednica ozbiljno razmišlja o raskidu partnerstva sa trenutnim vlastima u BiH i utiče na raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.
XS
SM
MD
LG