Dostupni linkovi

Austrijski plan za Kosovo dobar za početak rešavanja problema


RSE
Plan za rešavanje krize na Kosovu koji je predstavila austrijska ministarka inostranih poslova nije u Beogradu naišao na jednoglasne ocene, ali ipak preovlađuje stav da taj dokument može biti dobra polazna osnova. Dušan Proroković, predsednik Odbora za Kosovu i Metohiju Skupštine Srbije i funkcioner Koštuničene DSS, misli da taj plan čak ima i dodirne tačke sa planom Vlade Srbije o Kosovu u delu koji se tiče povećanja stepena bezbednosti i decentralizacije.
PROROKOVIĆ
Inače, od samih elemenata plana i nekih njegovih odrednica, mislim da je mnogo bitnije što po prvi put određeni broj evropskih država priznaje da dosadašnji institucionalni, pravni i politički okviri nisu bili dovoljni da bi Kosovo moglo da funkcioniše po nekim evropskim i civilizacijskim vrednostima. Mislim da je ovo jedna vrsta posebnog priznanja da misija određenih međunarodnih organizacija kao i njihovo dosadašnje zalaganje na Kosovu i Metohiji nije dala pravog rezultata i time je ovaj plan u očima Beograda čini mi se dobio još više.
RSE
Međutim, predsednik Vladinog Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, koji je kritikovao takozvani austrijski plan, kaže, između ostalog, da se njime razvodnjava plan Vlade Srbije. Čović kaže da je njegova zabrinutost usmerena u deo u kome se govori o prenošenju nadležnosti.
ČOVIĆ
Ne mogu se prenositi nadležnosti institucijama koje su pokazale potpunu nezrelost, nespremnost u sprečavanju fizičkog nasilja, odnosno etničkog čišćenja i pogroma Srba 17. marta. Takođe, ta stalna priča oko decentralizacije, kao da je decentralizacija raketna tehnologija. Nije. Dajte da damo ljudima prava onakva kakva su zapravo i u drugim zemljama. Potom, zašto na neki način stalno prikrivamo ili bežimo od onoga što je suština tog problema? Zašto ne bi pričali o konačnom statusu? Drugo, neka nam neko kaže da li je zacrtao možda neko u glavi da eventualno jednog dana Kosovo i Metohija možda bude nezavisno?
RSE
Tom delu plana treba da prethodi “jedna dobra i opsežna analiza prema iskrenim i normalnim parametrima i kriterijumima”, a u definisanju tih parametara i kriterijuma Beograd se ne može izbeći, kaže Dušan Proroković.
PROROKOVIĆ
Kada razgovaramo o prenošenju nadležnosti moramo se podsetiti da je puno toga i urađeno. Dakle, ogroman broj tih nadležnosti je već prenet. Ne vidim kakav je rezultat prenošenja tih nadležnosti bio, ne vidim da se stepen korupcije smanjio, da se stepen zloupotreba smanjio, ne vidim da se stepen profesionalizma povećao.
RSE
A Dušan Janjić, koordinator Foruma za međuetničke odnose, koji je pozvan u Beč na skup o decentralizaciji vlasti na Kosovu ocenjuje austrijski plan za rešavanje krize na Kosovu kao koristan pokušaj da se deblokira sadašnja politička situacija, da se što pre uspostavi dijalog i da je to nužna mera da se predupredi novo nasilje, ali ida će se time pomoći UNMIK-u da reorganizuje svoje snage.
JANJIĆ
Kako da se pokrene mehanizam razgovora oko decentralizacije. Mislim da je inicijativa iz ovog plana jako dobra. To znači da se privremeno, što je opšti stav EU i SAD, pitanje nezavisnosti stavi po strani i da se ono ne raspravlja, ali da se decentralizacija, dobrim delom oslonjena na ono što piše u planu Vlade Srbije, posmatra zajedno u procesu sa dovršavanjem prenosa vlasti na kosovske institucije. Mislim da je to dosta atraktivna ponuda i da će ona, naravno, izazvati sumnje kod Srba što se tiče prenosa vlasti, a da će kod Albanaca biti sumnji u vezi sa decentralizacijom. Ali u suštinim mislim da je to ipak kompromis.
RSE
Podsetimo da je šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković austrijski plan za Kosovo ocenio kao veoma dobru osnovu za dijalog Srba i Albanaca.
XS
SM
MD
LG