Dostupni linkovi

Hapšenje Karadžića izmislili novinari


RSE
U Komandi SFOR-a ocjenjuju da vijest o navodnom hapšenju najtraženijeg haškog bjegunca, Radovana Karadžića, 1. jula ne zaslužuje neki veći komentar. Portparol SFOR-a, Mark Houp, kaže tek da je upoznat sa novinskim izvještajem o tom hapšenju koje se drži, navodno, u najvećoj tajnosti.
HOUP
Mogu vam kazati da nismo uhapsili Radovana Karadžića. Ja sam, također, vidio isti taj izvještaj, ali to nema nikakve veza sa SFOR-om i hapšenjem.
RSE
U isto vrijeme, iz Ureda Visokog predstavnika komentirali su sarajevski okrugli sto, posvećen hapšenju optuženih za ratne zločine. Portparol Mario Brkić prenosi ocjenu OHR-a da ostanak na slobodi haških bjegunaca ima negativan uticaj na Bosnu i Hercegovinu.
BRKIĆ
Devet godina nakon rata, dva najtraženija ratna zločinca, odnosno osumnječenika, Radovan Karadžić i Ratko Mladić su na i dalje na slobodi i blokiraju put BiH prema evropskim integracijama. Kao što znamo, zbog toga BiH nije ni pozvana da se pridruži NATO-ovom programu Partnerstvo za mir. BiH, također, neće biti pozvana da se pridruži dok se njih dvojica ne nađu u Hagu, odnosno dok se ove međunarodne obaveze ne ispune. Također, nesuradnja sa Sudom u Hagu ometa i napore BiH da ispuni uslove postavljene u Studiji izvodljivosti Evropske komisije, kako bi BiH mogla započeti razgovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.
RSE
Za Ured Viskog predstavnika ovo je osnovno pitanje pravde, jer u državi u kojoj vlada pravo optuženi za ratne zločine moraju odgovorati pred sudom pravde.
XS
SM
MD
LG