Dostupni linkovi

Vladini potezi oko KAP-a su za krivičnu odgovornost


Govoreći o dosadašnjem toku javne rasprave o predloženom modelu privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma, Žarko Rakčević, danas privrednik, nekada potpredsjednik crnogorske Vlade i predsjednik Socijaldemokratske partije, izražava nezadovoljstvo odgovorima koji su se na otvorena pitanja mogla čuti od predstavnika Vlade i rukovodstva Kombinata. Pojedine elemente Vladinog odnosa prema Kombinatu aluminijuma, koji predstavlja polovinu crnogorske privrede, Rakčević je, u razgovoru za naš radio, ocijenio skandaloznim i u sferi krivične odgovornosti.

RSE
Gospodine Rakčeviću, kako ocjenjujete dosadašnji tok javne rasprave o predloženom modelu privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma?
RAKČEVIĆ
U iznuđenoj javnoj raspravi za očekivati je da dobijemo takve odgovore koji nijesu zadovoljavajući. Dobili smo odgovore oko nelegitimnosti samog potpisa na reprogram dugova, da je to tačno, ali tada je SDP bila protiv i oni su morali to da potpišu, s tim što niko nije odgovorio, osim da je gospodin Đukanović potpisao taj ugovor o reprogramu. Na osnovu kojeg je to akta mogao da potpiše jedan ministar Vlade, bez odluke Vlade, odluke radnih tijela jedan tako značajan čin da uradi, kojim država Crna Gora preuzima na sebe obavezu u iznosu od 126 miliona dolara? To je skandalozno.

Na druga pitanja, takođe, nijesmo dobili odgovore. Koji su bili efekti ugovora sa “Glenkor”-om, što je bilo sa izvještajem, šta je bilo sa biznis-planom, koliki je dug, kako je nastao taj dug i zašto je došlo do prebacivanja domaćih povjerilaca u međunarodnu kategoriju i selekcije među domaćim povjeriocima, u kojima je jedna privatna firma dobila apsolutni prioritet u odnosu na provjerioce kao što su Elektroprivreda, Boksiti, Željeznice Crne Gore ili Luka Bar? Dobili smo odgovor u smislu da je to naknadna pamet. Naknadna pamet nije. Pokazalo se da smo SDP i ja lično govorili protiv toga i zaustavili to 2001.godine. Skandalozno je to što su oni tajnim kanalima to potpisali. To je skandalozno. To je za krivičnu odgovornost. Dobili smo odgovore da su međunarodne revizorske organizacije vršile kontrolu poslovanja Kombinata aluminijuma i da je sve u najboljem mogućem redu. Međunarodne revizorske organizacije ne ispituju zašto se nekome za anode na godišnjem nivou plaća 15, 5 miliona dolara skuplje, nego što su na svjetskoj pijaci. To nije zadatak međunarodnih revizorskih organizacija da takvu vrstu štetnih ugovora identifikuju, ovdje se radi o nizu štetnih ugovora s aspekta interesa energetskog i metalurškog kompleksa u Crnoj Gori.
RSE
Kako komentarišete pojavu da Vlada preuzima na sebe ogromne dugove preduzeća koja se privatizuju, računajući i KAP, a da će prema mnogim procjenama te dugove otplaćivati čak i buduće generacije građana Crne Gore. U tom kontekstu govori se i o subvencionisanoj cijeni električne energije za budućeg kupca KAP-a, čime bi se Elektroprivredi, odnosno građanima, nametnuo teret od 80 miliona eura?
RAKČEVIĆ
Predloženim planom privatizacije Kombinata aluminijuma između ostalog je predviđeno da 2010. godine Elektroprivreda isporuči Kombinatu aluminijuma 6,6 milijardi kilovatsati, što je otprilike dvije godine i tri mjeseca ukupne proizvodnje, po cijeni od 20,44 eura po megavatu. Istovremeno, pošto je to nedostatak struje, to nijesu domaći resursi, nego Crna Gora uvozi struju, u ovom času je ta cijena na granici Crne Gore oko 32 eura po megavatu, s tim što su procjene da će cijena struje do 2010 godine da raste. Taj gubitak Elektroprivrede između 32 eura po megavatu i 20, 44 će neko snositi. A ko će to snositi ako ne građani Crne Gore i privreda Crne Gore. Taj novac će morati da se prelije kroz veću struju i račun koji će biti ispostavljan svim građanima Crne Gore, kolektivizacija, da bi se prelivalo u određene džepove. To je skandalozno. Crna Gora treba da preuzme kompletan predsankcioni dug, dugove Vlade, oko 116 miliona eura. Crna Gora treba da preuzme, da sanira kao država, odnosno njeni građani, kompletne dosadašnje ekološke incidente i da sanira ekološku situaciju i Crna Gora treba da sabere koliko stotina miliona eura će koštati to, a koja će cijena biti po kojoj će se prodati? A prvenstveno, ne može se tek tako zanemariti način na koji su pojedine firme postale povjerioci i kako su nastali ti dugovi. Iz štetnih ugovora koji su nelegitimni, nelegalni, ako ne danas za dvije tri godine, iole ozbiljna i odgovorna vlast će postaviti ta pitanja.
RSE
Ukoliko i pored svih protivljenja značajnog dijela stručne i ukupne javnosti Vlada ostane pri stavu da se nastavi sa ovim modelom privatizacije, da li bi, kao krajnje riješenje, Socijaldemokratska partija trebalo da istupi iz Vlade?
RAKČEVIĆ
Ja, prije svega, ovo govorim kao Žarko Rakčević, kao ekonomista i kao čovjek koji je u tom periodu bio na poziciji predsjednika SDP-a i potpredsjednika Vlade i ne želim da neko koristi moje ime da bi govorio neistine. Taj ugovor o reprogramu nije potpisan i ugovor sa “Glenkor”-om, takođe, nije bio na Vladi. Ja u tom smislu želim da kažem nešto u javnosti, da ispravim neke navode koje zaista nijesu tačni. Ja jesam član Glavnog odbora SDP, iako sam čovjek koji se prilično distancirao od politike poslje moje ostavke 14. marta 2002.godine. Prema tome, ne bih se usudio da prognoziram koji će biti potezi Socijaldemokratske partije Crne Gore. Znam, dok sam bio na čelu te partije, da je bio izričit stav da, ukoliko bude bio potpisan takav ugovor i došao na Vladu, SDP treba da izađe iz Vlade.

Kakav će sad biti stav Socijaldemokratske partije, ipak je red da pitate aktuelno rukovodstvo. Moj stav je krajnje negativan prema predloženom modelu privatizacije i onome što se radi oko Kombinata aluminijuma.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG