Dostupni linkovi

KFOR je onemogućio građanski rat


Jasno je da ranjavanje četiri pripadnika finskog KFOR-a u subotu nije bio napad na KFOR, već se radilo o incidentu u kojem je došlo do pucnjave i patrola KFOR-a je imala sudar sa nekim kriminalcima koji su se našli u planini, kaže u intervjuu za naš program pukovnik Horst Pieper, šef kancelarije za informisanje medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, ističući istovremeno da su izuzetno zadovoljni reagovanjem na ovaj dogadjaj i podrškom koju su za svoj rad dobili od premijera Kosova Bajrama Rexhepija.

Rrahman PAÇARIZI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

RSE: U poslednjem izvestaju Amnesti Internesenel bilo je kritika na racun rukovodilaca Kosova, Kosovske policijske sluzbe, UNMIK-a i KFOR-a , posebno na nemacke i francuske vojnike za martovske dogadjaje. Koja je vasa reakcija ili odgovor na ove kritike ?

PIEPER: Ja mogu reci samo da su svi vojnici KFOR-a ucinili najbolje sto su mogli. Oni su spasili veliki broj zivota i mi smo evakuisali oko 1200 ljudi u nasim kampovima, ljude koje smo evekuisali u jednom vrlo kriticnom stanju. Zelim da naglasim jednu stvar - za to su odgovorni izvrsioci ovih dela a ne KFOR.

RSE: Ali pukovnice, koja je bila uloga KFOR-a za martovske dogadjaje i oseca li KFOR neku odgovornost za ono sto se dogodilo ?

PIEPER: Ne, jer kao sto sam rekao, odgovorni su demonstranti. Mi smo upotrebili proporcionalnu snagu i u roku od 24 casa prva pojacanja su stigla iz Bosne i cele Evrope. Vi sebi treba da postavite pitanje sta bi se dogodilo da se Srbija ukljucila u ovim nemirima, posto je to bila jedna od mogucnosti. Zato kazem da je KFOR u sustini izbegao, onemogucio jedan gradjanski rat na Kosovu.

RSE: Poslednje istrazivanje javnog mjenja na Kosovu pokazuju da je KFOR i dalje izuzetno popularan medju Kosovarima, dok je popularnost UNMIK-a zabelezio znacajana pad. Kako objasnjavate, ovaj, da ga nazovemo, fenomen?

PIEPER: Naravno ja mogu da komentarisem samo ono sto se odnosi na KFOR i mi smo veoma srecni zbog toga. Mi ovu simpatiju osecamo svakodnevno na ulici . Istovremeno mislim da ovdasnji gradjani vole i kontrolne punktove i zele da se kontrolisu, posto zele da se obezbede da mi garantujemo sigurnu sredinu. To je jedan od razloga , ali sa druge strane mi pokazujemo interesovanje i za svakodnevni zivot gradjana. Nasi vojnici grade ograde oko skola, skupljaju pare da bi pomogli siromasnim gradjanima Kosova i takodje bih zeleo da podsetim na neke aktivnosti moje kancelarijue za informisanje , jer se mi brinemo za napustenu decu na Kosovu, i da smo za to ove godine potrosili vise od hiljadu eura.

RSE: Kakva je bezbednosna situacija na Kosovu i da li je Kosovo ugrozeno od eventualnog teroristickog napada ?

PIEPER: Bezbednosna situacija je stabilna ali osetljiva, krhka i o tome mi svakodnevno izvestavamo u NATO. Sto se tice teorizma, ja nemam informacija o tome i to znaci da za sada mi ne mislimo da je pitanje terorizma znacajno za Kosovo.

RSE: Bilo je mnogo informacija o smanjenju mirovnih snaga na Kosovu. U sustini zvanicnici NATO-a se kazali da ce redukcija biti u saglasnosti sa potrebama na terenu. Koji su planovi KFOR-a u vezi sa ovim pitanjem ?

PIEPER: Ja mogu reci da je bila jasna poruka koja je dosla sa samita u Istambulu , gde se kaze da ce KFOR odrzati jako prisustvo na Kosovu, to znaci da se nece smanjivati broj nasih vojnika na Kosovu, gde imamo oko 18 hiljada vojnika.
XS
SM
MD
LG