Dostupni linkovi

Dobra međuentitetska policijska saradnja


OPERATIVNI DEŽURNI
O, dobar dan. Operativni dežurni sarajevskog centra. Kako je kolega? Dobro. Ti? Zdravlje? De mi reci ima li kakvih dešavanja na području Sarajevskog kantona, za mene interesantnih? Ništa novo. A ona dva automobila, koja smo imali, ja sam objavio. Jedino što je nam je ostalo od posla, ostalo je da nam se javi onaj vlasnik automobila “audi B4”, koji je pronađen na području Podgraba, a trenutno je pred stanicom, a on mi se ne javlja.
RSE
Saradnja policajaca Sarajevskog kantona i Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, koja je počela još skoro prije dvije godine, danas je takva da se gotovo nijedna akcija potrage za kriminalcima ne provodi bez dogovora. Inspektor sektora Krim-policije MUP-a Kantona Sarajevo, Milan Božić:
BOŽIĆ
Naši međusobni kontakti su svakodnevni. Pored svakodnevnih kontakata, imamo i redovno održavanje radnih dogovora i sastanaka. I zajedno kolege iz Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo i službenici MUP-a Kantona Sarajevo dogovaraju, planiraju konkretne akcije u dogovoreno vrijeme i na određenim lokalitetima.
RSE
Božić kaže kako su ubistva, rasturanje droge, razbojničke krađe i krađe automobila najčešća krivična djela, u čijem otkrivanju saradnja policije dolazi do izražaja.
BOŽIĆ
Naša saradnja je posebno istaknuta kod težih oblika krivičnih djela, bez obzira da li su oni izvršeni na području Kantona Sarajevo ili na području Srpskog Sarajeva, tako da se te aktivnosti pojačavaju u cilju rasvjetljavanja tih težih oblika krivičnih djela.
RSE
Portparol Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, Radovan Pejić:
PEJIĆ
Da saradnja ide nabolje pokazuje činjenica da je samo u ovoj godini pronađeno 87 vozila. Sad je do tužilaštava i do sudova da ubrzaju procesuiranje lica koja učestvuju u izvršavanju tih krivičnih djela. A što se tiče policija, mi smo postigli jedan dogovor sa MUP-om Kantona Sarajevo i, evo, ovih dana mi smo sve izlazne puteve, naročito one sporedne koje imamo identifikovane kao puteve kuda kriminalci izvoze vozila koja ukradu i dijelom žele prebaciti na područje RS-a, pokrili. Takoreći, pokrivamo ih 24 sata, a naročito u periodima koja su evidentirana kao vremena kad se ta vozila kradu.
RSE
Kriminalci, međutim, često ne završavaju u zatvoru, mada, zahvaljujući dobroj policijskoj saradnji, sve teže uspijevaju izbjeći hapšenja, kaže Pejić.
PEJIĆ
Nemam primjera gdje bismo rekli da, na naš zahtjev, tužilac nije odobrio neku radnju propisanu zakonom. Međutim, kad se taj proces zajedno sa tužoiocem završi i podigne optužnica, procesuiranje izvršilaca krivičnih djela na sudovima ide sporo, tako da nam se desi... Evo, najsvježiji primjer: kad smo zajedno došli do počinilaca krivičnog djela - jedne krađe automobila u Olovu - mi smo, u skladu s nadležnostima i mjestu izvršenja, lica isporučili tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uzeli su im izjave, da bi poslijepodne oni napravili jedno veliko sijelo u kafani na Sokocu i policiji dali do znanja da su ponovo na slobodi. I mi sad očekujemo samo kad će ponovo napraviti novo krivično djelo.
RSE
Policajci tvrde kako bez efikasnijeg sudstva policija, koliko se god trudila, ne može uticati na smanjenje broja krivičnih djela. Bez mnogo bolje reforme sudstva i tužilaštva, i najavljena reforma policije u BiH, stoga, mogla bi imati i manje efekte od planiranih. Rad policije bio bi još i efikasniji kada bi i građani više shvatali da je kriminalcima svejedno u kojem entitetu ubijaju, pljačkaju ili rasturaju drogu, zaključuje inspektor sarajevskog MUP-a Milan Božić.
BOŽIĆ
Mislim da je problem kako službenika MUP-a Kantona Sarajevo tako i službenika CB Srpsko Sarajevo neinformisanost i neobaviještenost građana o našoj međusobnoj suradnji. To veoma često dovodi do situacije da ispada da mi akcije poduzimamo jednostrano, tako da bi, možda, kroz nekakav otvoreniji nastup prema građanima trebalo dati do znanja građanima da ta suradnja postoji, da ta suradnja svakog dana sve više i više poprima razmjere na način na koji bi to trebalo, kako bismo došli do zajedničkog cilja, a naš zajednički cilj je, znači, sigurnost kako građana Kantona Sarajevo tako i sigurnost građana Srpsko Sarajevo, pa i šire.
XS
SM
MD
LG