Dostupni linkovi

Žao mi je ako je neko u BiH pomislio da postoji bilo kakva koincidencija


RSE
Poseta delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čelu sa predsedavajućim Martinom Ragužom predsedniku Skupštine SCG Zoranu Šamiju, osim odluke da predsednici parlamenata dveju država ubuduće učestvuju na skupovima međudržavnih veća, donela je istovremeno i potvrdu da će predstavnici BiH ipak prisustvovati inauguraciji Borisa Tadića. Gospodin Raguž je ovom prilikom rekao da će Bosnu i Hercegovinu predstavljati član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Borislav Paravac.
RAGUŽ
Predsedništvo Bosne i Hercegovine ima te ingerencije i ono je trebalo odlučiti. Koliko ja imam informacija, sa razine Bosne i Hercegovine biće naznačan gospodin Paravac, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.
RSE
Inače, predsednik Predsedništva BiH Sulejman Tihić uprkos zvaničnom pozivu neće prisustvovati inauguraciji predsednika Srbije Borisa Tadića koja se održava 11. ovog meseca. Tog dana se, naime, obeležava godišnjica masakra u Srebrenici i sahranjuju posmrtni ostaci 300 identifikovanih žrtava, tako da je Tihić rekao da daje prednost tom događaju. S obzirom da su pojedini sarajevski mediji izbor datuma inauguracije nazvali skandaloznim, predsednika Srbije Borisa Tadića smo za vreme njegovog susreta sa privrednicima sa prostora bivše Jugoslavije upitali kako vidi tu vrstu komentara koji se čuju u Bosni i Hercegovini.
TADIĆ
Ja stvarno nisam znao kada je dženaza vezana za Srebrenicu, niti sam ja određivao kada će biti datum inauguracije. Datum inauguracije je definisan time kada je to najfunkcionalnije sa stanovišta ove države, organizacije vremena, bezbednosnih razloga zbog gostiju. Stvarno ne bih voleo da neko pomisli da se i dalje služimo nekim uvredljivim postupcima u politici. Poštujući svačiji bol i vezan za Srebrenicu i vezan za tragične događaje koji su se u bivšoj Jugoslaviji dešavali na mnogim mestima i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu i Metohiji, odnosno u Srbiji, dakle, nikakvog dodira taj datum nema sa sahranom koja će se desiti toga istog dana u Srebrenici. Ako mi dozvolite, mogao bih da budem još ličniji. Upravo u to vreme ubijen je i moj deda u Drugom svetskom ratu, tako da ja nisam obraćao pažnju na taj lični momenat, jer ja nemam pravo na takav pristup. Ali mi je žao ukoliko je neko u Bosni i Hercegovini pomislio da postoji bilo kakva koincidencija, jer ja ne pripadam takvoj vrsti politike.
RSE
Poziv za svečanost koja će se održati u Beogradu upućen je svim članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, ali za sada nije potvrđeno da li će doputovati još neko osim zvaničnika iz srpskog entiteta. Koliko je uopšte umesno zakazivati predsedničku inauguraciju u Srbiji na dan masakra u Srebrenici, pitali smo predsedavjućeg Predsedničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Martina Raguža:
RAGUŽ
Mi u BiH ne možemo određivati kada će biti inauguracija predsednika Republike Srbije i institucija Republike Srbije.
XS
SM
MD
LG