Dostupni linkovi

Odluka je bila neopoziva - likvidirati


RSE
Na pozadini kamene česme posvećene Ivanu Stamboliću koju su podigli njegovi prijatelji stoji natpis: “Ivan Stambolić, otet i ubijen 2000. godine”. Sudbina bivšeg predsednika Predsedništva Srbije bila je nepoznata sve do pre nešto više od godinu dana kada su tokom policijske akcije “Sablja”, pokrenute nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, Stambolićevi posmrtni ostaci pronađeni na Fruškoj gori. Otvarajući česmu, jedan od članova nekadašnjeg Odbora za oslobađanje Ivana Stambolića Živorad Kovačević, kao naredbodavca za Stambolićevo ubistvo označio je Slobodana Miloševića.
KOVAČEVIĆ
Odluka je bila neopoziva - likvidirati, a za to će se pobrinuti poslušne službe i njihove profesionalne ubojice. To je neprekinuta nit zločina od Vukovara i Sarajeva, Srebrenice i Kosova, do Slavka, Ibarske magistrale i Ivana. Ista politika, iste službe, čak isti ljudi. Svima njima, jednako naredbodavcima, organizatorima ili izvršiocima strano je bilo kakvo premišljanje ili nedoumica da li treba i da li se sme lišiti života hiljade nepoznatih čija je jedina krivica što su rođeni od pogrešnih nesrpskih roditelja ili će mete biti posebno odabrani pojedinci koje su lično znali, sa njima komunicirali ili čak prijateljevali.
RSE
U sudskom postupku koji je u toku za organizovanje i učešće u ubistvu Ivana Stambolića, pored nekoliko članova Jedinice za specijalne operacije optuženi su Slobodan Milošević, zatim bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković, i nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija. Da li će aktuelna vlast omogućiti potrebne preduslove da se rasvetli ovo ubistvo upitali smo ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića, neposredno nakon što je položio cveće na Ivanovoj česmi.
DRAŠKOVIĆ
Snage ima, pitanje je samo da li ima volje. I sva ta ubistva su razrešena, nema tu šta da se razrešava. Ko piramida državnog terorizma u Srbiji je u svim zločinima: od Slavka Ćuruvije, preko Ibarske magistrale, ubistva Ivana Stambolića, izgledla isto: naloge za zločine izdaje Slobodan Milošević, on iz izdaje Radomiru Markoviću i Milanu Radonjiću, šefovima državne bezbednosti Srbije i Beograda, a oni za operativnog izvršioca uvek angažuju komandanta jedinice smrti Crvenih beretki pukovnika Ulemeka Legiju, a on za neposredne izvršioce uvek bira iste ljude, svoje najpouzdanije ljude iz jedinice. Njihova imena se sva znaju. Oni su ubili i Zorana Đinđića. Činjenice su neumoljive, planine dokaza, priznanja, dokumenata, materijalnih tragova i samo treba požuriti sa presudom i prestati sa ovim ruganjem žrtvama i promovisanjem zločinaca u neku vrstu nacionalnih heroja.
RSE
Mogu li se ovakve tvrdnje dokazati i na sudu? Advokat porodice Stambolić Nikola Barović:
BAROVIĆ
Ono što je svima poznato biće i pred sudom formalno pokazano. Proces će u stvari samo potvrđivati da oni koji su optuženi jesu i krivi.
RSE
Da li je novootkrivena česma neka vrsta simboličke kompenzacije za samu Stambolićevu porodicu, upitali smo njegovog sina Veljka Stambolića:
STAMBOLIĆ
Što se tiče simbolike jeste - ja njega da vratim i porodica ne možemo, a sad šta će biti na sudu to ćemo videti.
RSE
No tek kada nalogodavci i organizatori zločina budu optuženi moći će se reći kako primećuje Živorad Kovačević da je slučaj Ivana Stambolića rešen.
KOVAČEVIĆ
Nema pravde za mrtvog Ivana ni za njegovu porodicu, ali će bar ostati trajni trag u istorijskim analima i u ljudskom pamćenju koliko je jedan projekat koji je zaludeo mnoge bio krvav i zločinački. Sa nadom da nikad više tako nešto u zemlji Srbiji ne može da dobije podršku.
XS
SM
MD
LG