Dostupni linkovi

Šta Boris Tadić misli o Srebrenici?


RSE
Obilježavanju devete godišnjice tragedije u Srebrenici, 11. jula, kada će u Potočarima biti ukopano još 338 identificiranih žrtava, neće nazočiti najviši politički dužnosnici srpskog i hrvatskog naroda. Dužnosnici iz RS-a u državnim i entitetskim organima vlasti toga su dana u Beogradu na inauguraciji predsjednika Srbije Borisa Tadića, i to: član Predsjedništva Borislav Paravac, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, premijer Dragan Mikerević i predsjednik RS-a Dragan Čavić, koji tim povodom kaže:
ČAVIĆ
Moram da kažem da ja i gospodin Tadić imamo prijateljske odnose, da se vrlo često čujemo telofonom, kao što imam dobre i prijateljske odnose i s gospodinom Vojislavom Koštunicom - razmjenjujemo poglede i iskustva. To nije konspirativna srpsko - srpska urota radi nekih velikih ciljeva. I ja ću, naravno, biti na inauguraciji. To sam već dogovorio.
RSE
Dogovorenu obvezu ima ičlan Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, koji dan ranije predvodi bh. izaslanstvo na sahrani austrijskog predsjednika Tomasa Klestila. Da li će Čović biti u Srebrenici 11. jula, u njegovom uredu nisu mogli potvrditi, jer, kažu, sve zavisi od toga da li će uspjeti organizirati njegov povratak iz Beča.

U Srebrenicu ne putuje ni predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić jer, kako nam je kazano u njegovom uredu, do danas nije dobio poziv od Organizacijskog odbora za obilježavanje godišnjice srebreničke tragedije. Lozančić ne putuje ni u Beograd, iako je dobio poziv, i tim povodom je iz njegova ureda odaslana isprika.

Ko je onda prihvatio obvezu da nazoči obilježavanju devete godišnjice najvećeg masakra nad jednim evropskim narodom od Drugog svjetskog rata? To su predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, i drugi dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda. Izuzetak je dopredsjednik Federacije BiH, Desnica Radivojević, koji kaže:
RADIVOJEVIĆ
Istog dana kada u Beogradu bude održana inauguracija predsjednika Srbije, gospodina Tadića, u Srebrenici ja ću lično biti, i biće sva familija i svi Srebreničani i svi prijatelji Srebrenice i BiH. Mi ćemo odati dužno poštovanje prema tragično nastradalim Srebreničanima. Sramno je od predstavnika RS-a. I ja bih rekao da je to u nečijoj režiji baš tempiran datum: 11. juli inauguracija i 11. juli odavanje počasti žrtvama Srebrenice. Mislim da sve što se ovih dana dešava djeluje kao jedna neiskrena i jedna nepoštena politička igra, pomalo opasna i još uvijek se kreće u nekakvim nacionalističkim krugovima koji, praktično, i dalje negiraju genocid koji se desio u Srebrenici i koji je priznala i Komisija i Međunarodni sud u Hagu.
RSE
Radivojević kaže da je još više razočaran da nakon govora Dragana Čavića o zločinima u Srebrenici, politički vrh ovoga entiteta na komemoraciju šalje, kako je kazao, nekakvo izaslanstvo.

Glavni i odgovorni urednik bh. tjednika “Dani” Emir Imamović:
IMAMOVIĆ
Ja, naravno, ne mislim da su u čelništvu Srbije razmišljali o tome da je 11. juli zaista jedan tragičan datum za BiH i da su baš zbog toga zakazali inauguraciju. Međutim, mislim da je krajnje bezobrazno staviti nešto takvo nasuprot obaveze političkog vodstva bosanskih Srba kada je riječ o Srebrenici. Kada dobijemo potvrdu da je istup Dragana Čavića bio iznuđen, bošnjački političari će imati još jedan argument da nastave njegovati kult žrtve u Srebrenici i da ga koriste u najmračnije ideološke svrhe.

Novoizabrani predsjednik Srbije tako je učinio ono što ni ovdašnji nacionalisti, koji su, kao što znamo, jako kreativni u izmišljanju svih vrsta podjela, nisu uspjeli. Sada će predstavnike Srba odvući u Beograd i tamo im puhnuti u krila i ponovo im pokazati koja je njihova matica, a da je sada on na čelu te matice, dok će Bošnjaci i dalje imati ekskluzivno pravo, kad kažem Bošnjaci mislim naravno na SDA i dio Islamske zajednice, da sami žale nad svojim žrtvama i da ih kasnije zloupotrebljavaju do iznemoglosti.
RSE
Kolumnista dnevnog lista “Oslobodjenje” Mirko Šagolj:
ŠAGOLJ
Zna se šta je 11. juli. Mislim da je ovo bila izvanredna prilika da se rukovodstvo RS-a i rukovodioci iz RS-a u državnim organima ne pojave 11. jula u Srebrenici - imaju opravdanje jer idu na inauguraciju Borisa Tadića u Srbiju.
RSE
Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje godišnjice u Srebrenici, Beriz Belkić:
BELKIĆ
Zaista jeste neugodna činjenica da se na isti dan dešavaju dva dijametralno suprotna događaja po sadržaju. Ali ja hoću da vjerujem da to nije namjerno urađeno, da se stekao neki sticaj nesretnih okolnosti. A inače, sve izjave vezane za taj događaj, po mom mišljenju, su nepotrebne i samo stvaraju i opterećuju javnost jedne i druge zemlje i ne doprinose nekoj stabilizaciji. Po mom mišljenju, taj sticaj okolnosti ne zaslužuje toliko važne, snažne izjave. Bitno je odnose graditi u miru, sistematski, a te spoljne manifestacije, po mom mišljenju, ne određuju sadržaj tih odnosa.
RSE
Neki od političkih analitičara u BiH smatraju da bi sadržaj budućih odnosa između BiH i, u ovome slučaju, Srbije moglo odrediti javno očitovanje predsjednika Srbije, Borisa Tadića, o zločinima u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG