Dostupni linkovi

Vreme je da pravda bude ispunjena


RSE
Nakon susreta sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, američki državni podsekretar Mark Grosman istakao je da je nedostatak saradnje sa Haškim tribunalom prepreka na putu Srbije i Crne Gore ka evroatlanskim integracijama ako i da je vreme da se ta prepreka otkloni.
GROSMAN
Vreme je da gospodin Mladić bude u Hagu, vreme je da četiri generala budu u Hagu i vreme je da pravda bude ispunjena. Naš stav je da kada Mladić jednom bude u Hagu podržimo ideju Tribunala da određene slučajeve prepusti domaćem pravosuđu. U tom smislu, naš stav je isti kao i u novembru prošle godine, ali da ne bude zabune, to je moguće jedino kada Mladić dospe u Hag.
RSE
Istovremeno, ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković naglasio je da je neophodno ispuniti obaveze prema Tribunalu i podvukao potrebu sređivanja političke situacije na unutrašnjem planu.
DRAŠKOVIĆ
U tom smislu od obaveza prema međunarodnom tribunalu do svega ostalog što moramo da uradimo na unutrašnjem planu, da evropizujemo Srbiju iznutra, jeste nešto oko čega nema nagodbi, nema više mesta za opstrukcije ni za političke izgovore. Ovo je vreme, rekao sam gospodinu Grosmanu, za političke lidere ove zemlje da shvate – vodi, sledi, ili se makni.
RSE
Drašković je takođe Grosmanu ukazao na neophodnost obnove porušenih objekata na Kosovu i zaštite nealbanskog stanovništva. On je pozdravio predlog decentralizacije koji su ponudili politički predstavnici kosovskih Albanaca, naglasivši da to samo potvrđuje važnost sprovođenja tog procesa, ali i dodao da u tom predlogu nema nikakvih garancija za zaštitu manjina, kao ni specijalnog statusa za crkve i manastire. Istovremeno, Drašković je izrazio nadu da će Srbi izaći na predstojeće izbore na Kosovu jer jedino učešćem u institucijama mogu rešavati svoju sudbinu. Želim da vidimo napredak u primeni standarda na Kosovu jer su to evropski standardi koji se odnose na demokratiju, prava manjina, privatizaciju i uspešnu ekonomiju, kazao je Grosman.

Predsednik i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i Miroljub Labus složili su se u razgovoru sa američkim državnim podsekretarom Grosmanom da je na Kosovu neophodno sprovesti decentralizaciju kako bi se poštovala demokratija i prava manjina, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima nakon ovog susreta.

Mark Grosman tokom posete Beogradu razgovarao je i sa novoizabranim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom odbrane SCG Prvoslavom Davinićem.
* * * * *
OBNOVA OSTECENIH OBJEKATA I POVRATAK RASELJENIH SU PITANJA NA KOJIMA TREBA DA SE USREDSREDI KOSOVO POSLE 17. MARTA, DOK INSTITUCIJE TREBA DA POSPESUJU PROCES OSTVARIVANJA STANDARDA, POSTO JE 2005 GODINA VRLO BLIZU OCENIO JE AMERICKI DRZAVNI PODSEKRETAR ZA POLITICKA PITANJA MARC GROSSMAN TOKOM PRVOG DANA DVODNEVNE POSETE KOSOVU


Tokom danasnjeg dana podsekretar Grosman se susreo sa predstavnicima medjunarodne admnistracije na Kosovu , predstavnicima institucija, politickih partija i nacionalnih zajednica.

Gospodin Grosman je kazao kako je iste poruke o standardima ponovio i u Pristini i Beogradu, gde je americki podsekretar danas boravio.
Prema njegovom misljenju put koji je medjunarodna zajednica utvrdila za standarde je jedini put za demokratsko i multietnicko Kosovo.

“2005 godina je vrlo blizu , zato institucije i UNMIK treba da pospese rad na ostvarivanju standarda, kako bi smo imali njihovo brzo i uspesno ostvarivanje”, rekao je gospodin Grosman, koji je 5 oktobra prosle godine u Pristini obznanio opredelenje medjunarodne zajednice o orocavanju ostvarivanja osam standarda, cije je ostvarenje preduslov pocetka politickih razgovora o konacnom statusu Kosova.

Tokom poslepodneva podsekretar Grosman se susreo sa predstavnicima civilnog i vojnog prisustva na Kosovu, premijerom Bajram Rexhepi i uvece imao zajednicki sastanak sa predstavnciima institucija, politickih partija i nacionalnih zajednica ukljucujuci i srpske predstavnike.

Dva su osnovna pitanja na kojima treba da se usredsrede kosovske institucije i UNMIK kazao je gospodin Grossman: “Dva su glavna pitanja , posebno nakon martovskih nemira , obnova steta i povratak raseljenih” , rekao je gospodin Grossman pozivajuci institucije da ucine sve sto je moguce kako bi se sanirale posledice martovskih nemira.

Sa druge strane kosovski lideri, predsednik Rugova, premijer Rexhepi, Hashim Thaqi i Ramush Haradinaj su ocenili uspesnim ovaj sastanaka i izrazili svoje opredelenje za proces o0bnove i ostvarivanja standarda.
Predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

“Imao sam poseban sastanak sa gospodinom Grossman, na kojem smo razgovarali o onome sto je postignuto posle martovskih dogadjaja, imamo jednu konsolidaciju, obnova je u dobroj fazi kao i reforma lokalne samouprave”, rekao je predsednik Rugova.

Sastanak je bio uspesan, ali je ostalo jos mnogo toga da se uradi ocenio je premihjer Bajram Rexhepi.

“Ima jos mnogo da se uradi, posebno u vezi sa implementacijom standarda. Vreme treba vrlo racionalno iskoristiti kako bi se postigao sto veci napredak. Podsekretar Grosman je izrazio spremnost da podrzi sve ove procese i u njegovom smo se prisustvu dogovorili da nastavimo sastanke sa srpskim predstavnicima kako u Americkoj kancelariji ili na poziv nekog od predstavnika institucija Kosova”, rekao je premijer Rexhepi.
XS
SM
MD
LG