Dostupni linkovi

Priča bez dobrog kraja


RSE
Uporedo sa pitanjem ko će se naći na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, a kako stvari stoje te nezahvalne dužnosti niko se rado ne prihvata, u Srbiji se polemiše i o drugom pitanju zasnovanom pre svega na nedavnim izjavama premijera Vojislava Koštunice o tome koliko su zbilja utemeljene tvrdje da izručenje četvorice generala Haškom tribunalu mogu ugroziti nacionalnu bezbednost. Upadljivo je da u izjavama zvaničnika o ovom pitanju postoji izvesna konfuzija. Ne postoji opasnost da se bilo koja vojna ili policijska jedinica pobuni zbog bilo kog haškog optuženika, stav je ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića. Davinić veruje da bi Tribunal prihvatio da četvorici generala vojske i policije bude suđeno u Srbiji ukoliko bi Ratko Mladić bio izručen.
DAVINIĆ
Ova dva meseca ja sam bar pet puta čuo i evo pre nekoliko dana pozvani-nepozvani analitičari i drugi stručnjaci, “dobronamernici”, izjavljuju apsolutno da njega štite ta čvrsta ruka vojske i da on apsolutno pod zaštitom I mene su čak i neke strane agencije intervjuisale i pitale šta vi kažete, štiti ga vojska. Ja sam rekao – verovatno da postoje dve vojske. Ova vojska za koju sam ja zadužen znam da ga ne štiti i da se tu nalazi. Verovatno postoji neka druga vojska ali ja još nemam informaciju iz naših obaveštajnih izvora da ta vojska postoji. I ja vrlo iskreno kažem da ona vojska za koju sam ja zadužen ne krije Mladića i čini sve napore da razjasni njegov slučaj. Odmah da vam kažem šta znači da razjasni: da utvrdi da li je ovde, pa ako je ovde mi moramo da delujemo onako kako se traži od nas, a ako nije ovde da dokažemo to na odgovarajući način da nam svi veruju da nije ovde.
RSE
Stav pravnog slučaja i bivšeg vrhovnog vojnog tužioca Jovana Buturovića podudara se sa Davinićevim. Buturović za naš radio izjavljuje:
BUTUROVIĆ
Koliko je meni poznato pravno nije definisan ni pojam nacionalne bezbednosti a ni kada se smatra da je ona ugrožena, nego se to procenjuje u svakom konkretnom slučaju, naravno na osnovu podataka sa kojima se raspolaže, a to su, ja mislim pre svega podaci obaveštajnih službi. Dakle ostaje obaveza da izručimo sva lica koja Haški tribunal traži. Lično mislim da nema govora o nekom ugrožavanju nacionalne bezbednosti.
RSE
Podsećamo međutim, da je stav premijera srpske vlade Vojislava Koštunice bar pred domaćom javnošću drugačiji:
KOŠTUNICA
Ja ću vas podsetiti na činjenicu da je prethodna Vlada Srbije još prošle godine procenila u vezi sa zahtevom Haškog tribunala koji se odnosi na četvoricu generala da razlozi bezbednosti sprečavaju njihovo izručenje. Isti stav je izneo i Generalštab, odnosno načelnik Generalštaba. Sa tim stavovima je upoznat i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribinalom u onom prethodnom sastavu, i on je zauzeo stav, negde u februaru mesecu, da ne može da izađe u susret Haškom tribunalu. Dakle potrebno je da se obrazuje novi Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom kako bi se ovim pitanjima izjasnio.
BUTUROVIĆ
Mislim da su to političke kalkulacije onih koji ne bi da se izvršavaju obaveze naše zemlje jer tu nema diskusije. Konfuzije kod nas ima koliko god hoćete, i ne samo po ovom pitanju. Znate, ja političarima ne verujem mnogo. Konkretno, ne verujem mnogo ni DSS.
RSE
Ko će se na kraju naći na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribinalom drugo je goruće pitanje. Spekuliše se o dva imena: ministru policije Draganu Jočiću i ministru odbrane Prvoslavu Daviniću. Upitan ko će se naći na čelu ovog tela, šef diplomatije Vuk Drašković je novinarima odgovorio:
DRAŠKOVIĆ
Ja neću, zna se ko mora biti. To je savetodavni organ, ne donosi nikakve odluke ali mora da postoji zato što postoji zakon o njegovom postojanju. Petorica generala se potražuju. Prema tome neka se ministar vojni i ministar policije dogovore ko će od njih na čelo toga saveta jer su u pitanju ili vojni ili policijski generali.
RSE
Tako Hag i Srbija za sada ostaju priča bez dobrog kraja. Jedino što je vladajućim strukturama jasno to je da svako dalje koketiranje sa domaćom javnošću za položaj Srbije pred svetom može biti fatalan.
XS
SM
MD
LG