Dostupni linkovi

Korak po korak


RSE
Umirovljeni general Hrvatske vojske Mirko Norac sutra će se poslije podne pred Sudskim vijećem Haškog tribunala izjasniti osjeća li se krivim po optužnici koja ga po zapovijedanoj i osobnoj odgovornosti tereti za ratne zločine u operaciji Medački džep, rujna 1993. godine. Tribunal je od hrvatskih vlasti zatražio da Norca, koji aktualno u riječkom zatvoru izdržava dvanaestogodišnju kaznu, sutra pošalju u Nizozemsku i predaju tamošnjim vlastima. Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kaže kako Haški tribunal strogo poštuje propisanu proceduru, ali da očekuje da će Norac, nakon očitovanja o krivnji, biti vraćen u Hrvatsku, iako to, naravno, ovisi o odluci Sudskog vijeća:
ŠKARE-OŽBOLT
Slučaj Norac je slučaj koji haška tužiteljica, kako je izjavila kada je bila ovdje, ima namjeru prepustiti hrvatskom pravosuđu. Sud se odlučio ići metodom korak po korak. Budući da bi se radilo o spajanju slučajeva Ademija i Norca u jedan slučaj, budući da je general Ademi već prošao određenu proceduru, pa i izjašnjavanje pred Haškim sudom o takozvanoj krivnji, odnosno „nekrivnji“, sličnu stvar je potrebno proći da bi se uopće počeo poduzimati ovaj proces, prvo spajanja predmeta, a onda i mogućeg prebacivanja u Hrvatsku.
RSE
Haško tužiteljstvo je 25. svibnja podiglo optužnicu protiv Norca zbog zločina protiv čovječnosti i protiv zakona i običaja ratovanja, počinjenih u akciji Hrvatske vojske Medački džep rujna 1993. godine. Kao tadašnjeg zapovjednika 9. motorizirane gardijske brigade Hrvatske vojske, njega se između ostalog tereti za ubojstvo nekoliko desetaka srpskih civila i ranjenih i zarobljenih pripadnika srpske paravojske, kao i za paljenje 164 kuće i 148 gospodarskih objekata.

Norac je već u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na dvanaest godina zbog ratnih zločina u Gospiću u jesen 1991. godine i u riječkom zatvoru čeka premještaj na izdržavanje kazne. Predsjednik Mesić umirovio je Norca 2000. godine zbog bavljenja politikom, što hrvatski zakon zabranjuje djelatnim časnicima Hrvatske vojske. Norca pred Haškim tribunalom zastupa odvjetnik Željko Olujić koji je kazao kako će Norac dobrovoljno otići u Hag i najavio da će izjaviti kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice. Hag za zločine u Medačkom džepu tereti i umirovljenog generala Rahima Ademija, koji je dragovoljno otišao u Hag, pred Sudskim vijećem se očitovao o krivnji i potom je, uz garancije hrvatske Vlade, pušten da početak suđenja čeka na slobodi u Hrvatskoj. Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila je spajanje optužnica protiv Ademija i Norca u jedan slučaj i najavila da će od Suda zatražiti da se suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu.
XS
SM
MD
LG