Dostupni linkovi

Podgorički kombinat aluminijuma - zlatna koka ili zastarjela fabrika?


RSE
“Bitka za Kombinat aluminijuma je bitka za Crnu Goru”, rekao je Svetozar Jovićević, predsjednik Savjeta Grupe za promjene na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući da ova nevladina organizacija neće sjedeti skrštenih ruku i posmatrati kako se Crna Gora pretvara u koloniju, a njeni građani u najamnu radnu snagu. Jovićević je pozvao sve zaposlene u KAP-u, članove Akademije nauka, Univerziteta, stranačke i nestranačke ličnosti da se pridruže naporima Grupe za promjene da se “ovakva pogubna transakcija po svaku cijenu spriječi, jer će njene posljedice biti katastrofalne po ekonomske interese i razvoj Crne Gore”.
JOVIĆEVIĆ
Grupa za promjene, takođe, ovim putem upozorava sve odgovorne Vladine funkcionere ili službenike da dobro povedu računa o svojim postupcima i odlukama, kojima se na direktan ili indirektan način odobravaju ovakve pogubne transakcije. Svaka buduća odgovorna vlast će ih smatrati lično odgovornim i saučesnicima u ovom kriminalizovanom poslu.
RSE
Prema ocjenama Grupe za promjene interesni lobiji u i oko vlasti su na sopstvenu korist, a na štetu Crne Gore i KAP-a raznim transakcijama u prethodnom periodu napravile bankrotiranu kompaniju sa dugovima od oko 324 miliona američkih dolara.

“Ne treba biti veliki ekspert, pa da se zaključi da se ključ pitanja sudbine Kombinata nalazi upravo u otvaranju “pandorine kutije dugova” i u temeljnoj reviziji svih komercijalnih ugovora između Kombinata s jedne i glavnih KAP-ovih povjerilaca: “Vektre”, “Glenkor”-a i Standard Banke s druge strane”, rekao je Svetozar Jovićević.
JOVIĆEVIĆ
Vlada Crne Gore iz svojih znanih razloga ulazi u proces privatizacije KAP-a sa opredjeljenjem da neprovjerene dugove iz trinaestogodišnjeg perioda, u kome su se mutnim transakcijama stotine miliona dolara prelile u privatne džepove, prenesu kao dugogodišnju obavezu građanima Crne Gore.
RSE
Prema ocjeni Nebojše Medojevića, izvršnog direktora Grupe za promjene, javna rasprava od dvadesetak dana je obična farsa čiji je cilj da pruži privid da Socijaldemokratska partija, koja je spriječila usvajanje prvobitnog Prijedloga strategije privatizacije KAP-a, uspješno funkcioniše kao korektor vlasti.

“Socijaldemokratska partija može zaustaviti ovu transakciju ako želi”, rekao je Medojević.
MEDOJEVIĆ
Mi smo juče imali sastanak, gdje smo ih vrlo otvoreno upozorili na pogubnost ove transakcije i upozorili ih na njihovu nevjerovatno veliku odgovornost. SDP je uticao da se, tobože, organizuje neka fingirana, klasična javna rasprava od dvadeset dana u julu mjesecu, iz koje vi ništa ne možete da utičete. Mi smo uputili pismo predsjedniku parlamenta, da Skupština preuzme javnu raspravu, formira radnu grupu i da se donese Zakon o privatizaciji Kombinata aluminijuma.
RSE
“Glavna “zlatna koka” Crne Gore nije ni turizam, ni poljoprivreda, već upravo Kombinat aluminijuma”, rekao je profesor Branko Radulović, član Upravnog odbora Grupe za promjene, komentarišući izjavu Dragana Brkovića, predsjednika kompanije “Vektra”, koji je rekao da KAP nije nikakva “zlatna koka”, već zastarjela fabrika.
RADULOVIĆ
Spremni smo kao Grupa za promjene da preuzmemo bez ikakve nadoknade revitalizaciju KAP-a u sljedećih tri godine dana, garantujući da ćemo sa bankarskom podrškom iz Crne Gore (samo šest miliona eura) odbacivati profit od preko 20 - 30 miliona eura, a da se već kroz tri godine može pokrenuti neophodna modernizacija, proizvesti veći efekti i doći do realne cijene električne energije.
XS
SM
MD
LG