Dostupni linkovi

Krpljenje vlade


RSE
Skupštinska većina u RS-u više ne postoji i prijevremeni izbori su neminovnost. Ovo je logičan zaključak nakon prepiske predsjednika RS-a i vršioca dužnosti predsjednika SDS-a, Dragana Čavića, i predsjednika Partije demokratskog progresa i ministra vanjskih poslova BiH, Mladena Ivanića.
Najprije je Čavić od Ivanića zatražio pismeni odgovor: da li traženjem prijevremenih izbora PDP napušta skupštinsku većinu i da li će predsjednik Vlade podnijeti ostavku? Iz Ivanićevog PDP-a odgovorili su, ali ne na sva predsjednikova pitanja. Potpredsjednik PDP-a, Goran Milojević:
MILOJEVIĆ
Mi smo upoznali predsjednika sa zaključkom našeg glavnog odbora da tražimo smjenu ministara iz reda SDA u Vladi RS-a. Zatim smo, također poštujući zaključak našeg glavnog odbora, predsjedniku Republike uputili prijedlog da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, raspiše prijevremene izbore.
RSE
Drugi dio odgovora na pitanje predsjednika RS-a, Dragana Čavića, iz PDP-a uslijediće tek nakon četvrtka, kada će se SDS izjasniti o sve učestalijim zahtjevima preostalih aktivnih članova Glavnog odbora te stranke da je gotovo besmisleno i dalje podržavati vlast u RS-u i na nivou države.
MILOJEVIĆ
Predsjednik Čavić je tražio odgovore još na neka pitanja, na koje nismo bili u mogućnosti da damo odgovore. Odgovore na ta pitanja daće Glavni odbor u narednu subotu. Nas prvenstveno u ovom momentu interesuje stav SDS-a, za kojeg znamo da je sada u procesu konsolidacije nakon ovih smjena velikog broja članova njihovog glavnog odbora.
RSE
U još uvijek opozicionom SNSD-u Milorada Dodika mišljenja su da SDS kalkuliše sa tzv. izvlačenjem iz vlasti i da su najnovija imenovanja na funkcije smijenjenih kadrova dokaz da je to tako.
DODIK
SDS stavljaju u poziciju definitivnog gubitnika ukoliko se izvuče iz vlasti. On želi da tu vlast pokrpi i da na neki način nastavi dalje s održavanjem kriminalne strukture blizu vlasti, a to se vidi iz imenovanja koje je Vlada učinila na prethodnom zasjedanju, gdje je dovela, kao zamjenu za smijenjene ljude, apsolutno upitne kadrove - ništa manje od onih koji su smijenjeni.
RSE
SNSD-u ne pada na pamet da prije izbora učestvuje u bilo kakvom krpljenju vlade, tako da su sve tvrdnje u tom smjeru netačne, kaže Dodik. On je podsjetio da sada vlast traži ono što je samo prije dva mjeseca u protestima tražila opozicija - a to su izbori na svim nivoima u BiH.
XS
SM
MD
LG