Dostupni linkovi

Jedinstvena struktura i središnja kontrola za policiju BiH


RSE
Budući ustroj policijskih snaga u BiH po uzoru na neki od europskih modela podrazumijeva jedinstvenu strukturu i središnju kontrolu, istakli su najviši domaći i međunarodni dužnosnici najavljujući početak rada Povjerenstva za restruktuiranje policijskih snaga u BiH. No, odgovor na upit da li to podrazumijeva jedinstvenu policiju na razini države novinari nisu dobili. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić:
TERZIĆ
Sigurno da ne postoji evropski standard kako se organizira policija. Ali postoji evropski standard kako policija funkcioniše i kako od najviših do lokalnih struktura policije imamo uvezani sistem upravljanja itd. To je ono što mi želimo da vidimo kao rezultat rada. Sigurno da svaka zemlja, na osnovu svoga ustava i na osnovu svog uređenja, ima za sebe specifične stvari kad je u pitanju organizacija policije.
RSE
Povjerenstvo će brojati 12 članova, kako domaćih tako i međunarodnih stručnjaka, a na čelu će biti Vilfred Martens, bivši premijer Belgije. Martens kaže da je na bh. putu za Europu reforma policijskih snaga jedan od najvažnijih uvjeta, jer je javna sigurnost važna za građane BiH, za investitore, ekonomske aktivnosti.
MARTENS
Kako će Povjerenstvo djelovati? Kao prvo, bit će načinjena analiza trenutnog stanja policijskih struktura u BiH, kvalitete kadrova, organizacijske i financijske stabilnosti. Drugi korak je najvažniji - postići sporazum o budućem ustroju policijskih snaga. Naš zadatak je da predložimo jedinstvenu policijsku strukturu BiH, oslobođenu političkog uticaja, ali pod nadzorom Vijeća ministara.
RSE
O detaljima u restruktuiranju policije u BiH nije želio govoriti ni Visoki predstavnik Pedi Ešdaun.
EŠDAUN
Cilj Povjerenstva je jasan - da pomogne BiH da stvori jedinstvenu strukturu i efikasne policijske snage. Da budemo jasni - ulice Sarajeva zapravo mnogo su sigurnije od, recimo, ulica Londona. Ali, ovo jeste zemlja koja je u šaci korupcije i organiziranog kriminala. Novac od poreza se krade, ratni kriminalci slobodno hodaju, krijumčarenje postaje sve veće i građani to vide. Ovo nisu problemi pojedinaca i zato se sada trebamo usmjeriti ka strukturalnom rješavanju ovih problema.
RSE
Ministar sigurnosti BiH, Bariša Čolak, najavio je da će njegovo ministarstvo aktivno sudjelovati u reformi policijskih snaga u BiH. Za dvadesetak dana Povjerenstvo za restruktuiranje policijskih snaga u BiH održat će prvi sastanak, a prvi prijedlog budućeg ustroja policijskih snaga trebao bi biti predočen javnosti do konca godine.
XS
SM
MD
LG