Dostupni linkovi

Osnovno opredeljenje koalicije Povratak – plan vlade Srbije o decentralizaciji


Sef koalicije Povratak Dragisa Krstovic kaze da taj plan treba dobro da razmotre srpski predstavnici, koji su ipak opredeljeni za Plan vlade Srbije:
“Gospodin Daci je rekao da je predlog takav da obezbedjuje iste uslove za razvoj svih zajednica i gradjana na Kosovu i da je to njegova osnovna prednost. Mi cemo ovo sto smo dobili razmotriti i o tome cemo imati jasno stanoviste, o cemu cemo naravno obavestiti gospodina Dacija. Mi smo istakli da je nase osnovno opredeljenje Plan vlade Srbije o decentralizaciji”.

Ramus Tahiri, politicki savetnik predsednika kosovskog parlamenta, kaze da
bi srpska zajednica trebalo da prihvati predlog decentralizacije jer se njime predvidja formiranje novih opstina i njihov razvoj, sto je posebno vazno za manjinske zajednice i njihovu perspektivu na Kosovu: “U okviru nove administrativne podele i lokalnih ovlascenja koja bi se dala opstinama, mislim da bi i Srbi, Turci i Romi, mogli naci svoj interes. Te opstine ne bi bile velike, bile bi jednake na celoj teritoriji Kosova po ovlascenjima. Mislim da je dobar pokusaj da se prevazidje sadasnja situacija i nepoverenje koje postoji, da neko zeli podelu ili kantonizaciju Kosova, kao prvi stepen o prikljucenju Srbiji ili da neko zeli nezavisnost. Jednostavno mislimo da treba poci od realnih interesa gradjana i da te interese resavaju u svojoj opstini, koju bi fomirali svojom voljom”.

Predlogom reforme administrativnog uredjenja i lokalne vlasti predvidja se da Kosovo ima sedam gradova. To su Pristina, Gnjilane, Urosevac, Mitrovica, Prizren, Pec i Djakovica, cija bi se teritorija podelila na 70 opstina. Kao primer zastite etnickih karakteristika, navodi se da Gracanica, koja je sedam kilometara udaljena od Pristine, treba da bude opstina. Ukoliko Gracanica, u kojoj je vecinsko srpsko stanovnistvo i koja obuhvata brojna srpska sela, postane opstina, onda ce se realizovati etnicki interes, kao i upotreba pisma, skolovanje i zaposljavanje. Prema recima Krstovica najvaznije je da se novim admistrativnim uredjenjem obezbede uslove za razvoj: “Nije mnogo vazno ili nije presudno da gradjanima bude dostupna vlast odnosno servis. Mislim da je vaznije da se obezbede podjednaki uslovi za razvoj”.

Ramus Tahiri istice da se planom Nedzata Dacija planira i usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi. On istice da kako sudbina predloga decentralizacije vlasti zavisi od stava koalicije Povratak: “Ovo je projekt ideja, nije jos namerno konkretizovana, ali se moze za nedelju dana konkretizovati po linijama razgranicenja ili ovlascenjima. Medjutim to treba najpre da prihvati koalicija ‘Povratak’, onda i sami gradjani u mesnim zajednicama ili opstinama. I kako oni prihvate tako to moze ici u skupstinu”.

Prema recima Krstovica koalicija Povratak treba da utvrdi koliko je Dacijev plan kompatibilan sa Planom vlade Srbije: “Na kraju cemo videti sta od svih tih planova koji ce ubrzo izaci u javnost, koliko cemo od tih planova cega moci da uzmemo, pa da se najverovatnije sacini definitivan plan decentralizacije. Naravno, mi cemo u svemu tome insistirati da Plan vlade Srbije bude sto vise inkorporiran u taj konacni plan”.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG