Dostupni linkovi

SIPA će preuzećeti najbolji kadar i dio opreme dosadašnjih specijalnih jedinica


U ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa Sredoje Nović, direktor SIPE, najavljuje stvaranje prve državne specijalne jedinice koja će raditi na hapšenju osumnjičenih za ratne zločine * BiH se mora definitivno opredijeliti za potpuno otvorenu strategiju, jer su oči svijeta, a i domaće javnosti, uprte u nju - da li će i kada doći do tog čina.

RSE
Do kraja godine BiH će dobiti prvu državnu specijalnu jedinicu koja će raditi na hapšenju osumnjičenih za ratne zločine, a bit će dio Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Pripadnici ove jedinice bit će najelitniji specijalci iz entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova. Ovo je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa najavio direktor SIPE, Sredoje Nović.
NOVIĆ
Prvi put, vidite, imat ćemo na nivou države BiH u okviru SIPE specijalnu jedinicu, koja će pružati podršku kriminalističkom istražnom odjeljenju u hapšenju, prije svega, osumnjičenih za ratne zločine, jer će to biti prva zvanična bh., dakle državna specijalna jedinica, koja će moći i morati da preduzme maksimalne mjere na hapšenju svih osumnjičenih za ratne zločine. Ta jedinica će sigurno ući u proceduru do konca ove godine formiranja i opremanja, bar jednog dijela te jedinice. Koliko bude sredstava, vjerovatno da ćemo tako i popunjavati ovu jedinicu.

U SIPU se, inače, primaju uglavnom pripadnici iz entitetskih ministarstava. Vidite, u BiH policija ima nekoliko specijalnih jedinica. U tim specijalnim jedinicama, koliko je meni poznato, ima jako mnogo izuzetno kvalitetnih i obučenih kadrova, koji su prošli sve moguće vrste obuke koje se u svijetu poznate - od obuka francuske žandarmerije, do obuka američkog FBI-a i drugih policijskih struktura. I mislim da se iz takvih specijalnih jedinica, bez imalo opterećenja, upravo treba uzeti najkvalitetniji kadar i stvoriti takvu jednu elitnu državnu jedinicu. Ja čak mislim da će se moći, možda čak i morati, uzeti i dio opreme od tih specijalnih jedinica. Zašto ne?
RSE
Trenutno se razgovora o broju pripadnika ove jedinice, koja će biti pod direktnom komandom direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH. Kako najavljuje njen direktor, SIPA će značajno ojačati narednih mjeseci, jer nakon što je dobila i policijske ovlasti, ova agencija postala je i zvanično prva policijska institucija na nivou države BiH.

Stvaranje državne strategije za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine neizbježna je i veoma hitna, naglašava Nović.
NOVIĆ
Nema više uopšte dileme da li to treba ili ne treba. BiH definitivno, mislim, mora se opredijeliti za potpuno otvorenu strategiju, izradu strategije u kojoj će učestvovati sve policijske strukture na adekvatan način u hapšenju, prije svega, osumnjičenih za ratne zločine. I zašto bi se uopšte čekalo na to? Samo je pitanje sada jednog kvalitetnog načina na koji se može ta strategija napraviti. I nemamo baš mnogo vremena za to, jer su očito sve oči svijeta i gotovo već i domaće javnosti uprte u to da li će i kada doći do tog čina.
RSE
SIPA do sada nije imala podatke o boravku i kretanju haških bjegunaca, a na pitanje kako procjenjuje izjave međunarodnih zvaničnika da se uskoro može očekivati hapšenje Radovana Karadžića, Nović odgovara.
NOVIĆ
Pa, ja mislim da nema ništa nemoguće.
RSE
Ne želeći da komentariše špekulacije javnosti o mogućim pregovorima međunarodne zajednice i najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića o uslovima predaje, direktor SIPE kaže:
NOVIĆ
A zašto se ne bi mogla dogoditi mogućnost predaje? Zašto? Pa, sa svakim se pregovaralo koji se predao. Ja ne znam nijednog koji se predao a da se nije s njim pregovaralo. Ali to ne znači ustupci. Pregovori znače da se neko preda, a ne da ima ove ili one povoljnosti. Ja tako vidim pregovore.
XS
SM
MD
LG