Dostupni linkovi

Upozorenje (i) Mesiću


RSE
Odluku o crnoj listi na kojoj se nalazi i njegovo ime, Ljubo Ćesić Rojs, jedan od petorice s popisa nepoželjnih hrvatskih državljana u Europskoj uniji, naziva smiješnom.
ĆESIĆ
Ja ću se žaliti Sudu za ljudska prava u Briselu. Radi čega je meni zabrana ulaska u Europsku uniju? Na temelju čega? Šta sam ja to pogriješio i zgriješio da mi se zabranjuje ulazak u Europsku uniju? To što je pročitao Pedi Ešdaun je za mene lakrdija. Tko je on da meni određuje da li se mogu slobodno kretati ili ne?
RSE
Hrvatski mediji navode kako je general Rojs, uz Željka Dilbera, kuma Anta Gotovine, inače direktora zadarskog Atlas osiguranja, te Antu Maksana, prvog čovjeka koordinacije za obranu odbjeglog generala, već dulje pod nadzorom MUP-a i tajnih službi zbog sumnje da pripadaju najužem krugu osoba koji pomažu optuženom generalu za ratne zločine Anti Gotovini.
ĆESIĆ
Gotovini nitko ne treba pomagati. On je hrvatski junak. Ja ga se nikada neću odreći. To je moj najveći prijatelj, kolega i suborac. On trenutno bije bitku sam. Gdje je - nitko ne zna, a i da znam ne bih rekao.
RSE
Ljubo Ćesić Rojs je od svibnja prošle godine i na popisu 150 pojedinaca i tvrdki iz čitave regije koji su osumnjičeni za obstrukciju rada Haškog suda. Hrvatska javnost najveću pozornost pridaje činjenici da je među petoricom s popisa navodnih pomagača Anti Gotovini i Željko Bagić, donedavni savjetnik za nacionalnu sigurnost hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Bagić je još jučer ustvrdio da je zabrana sramotna i nepravedna, te da je sve što je radio bilo u potpunoj koordinaciji s vladinim Uredom za suradnju sa Haškim tribunalom. Iz vlade danas nismo uspjeli dobiti komentar, a iz Ureda predsjednika države, pročelnica Odjela za informiranje, Danijela Barišić, o slučaju Bagić kratko je izjavila:
BARIŠIĆ
Ured predsjednika ne raspolaže saznanjima o razlozima koji su uvjetovali donošenjem takve odluke.
RSE
Podsjeća da je i predsjednik države Stjepan Mesić u sinoćnjoj izjavi Hrvatskoj televiziji pojasnio trenutni Bagićev status.
BARIŠIĆ
Rekao je da je Bagić trenutno na godišnjem, ali da je u proceduri njegovo razrješenje.
RSE
Da li je moguće da hrvatski predsjednik nije znao što mu radi savjetnik za nacionalnu sigurnost, upitali smo i IDS-ovog saborskog zastupnika Damira Kaina.
KAIN
Duboko sam uvjeren da je predsjednik Mesić iskreno želio okončati slučaj Gotovina kroz formu umne, nepodijeljene suradnje s Hagom. To mu ne možemo zamjeriti. Kako je on to radio? Jasno, preko nekoga, vjerojatno preko Bagića i nekih medija. U tome je on zaigrao jednu riskantnu igru. Da je uspio u nakani da uvjeri Gotovinu peko Bagića, bio bi heroj, a ovako je cijenu netko morao platiti, a to je očigledno Bagić.
RSE
Politički analitičar, doktor Anđelko Milardović:
MILARDOVIĆ
To baca negativno svjetlo na lik predsjednika Republike u trenutku otvaranja predsjedničke kampanje. Na neki način i predsjednik Mesić se stavlja u jedan negativni kontekst, ili bolje rečeno jedan nezgodni položaj.
RSE
Među petoricom s popisa je i odbjegli hrvatski tajkun Hrvoje Petrač. Njega se sumnjiči da finansijski pomaže Gotovinin bijeg. Bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović kaže da joj je odluku Vijeća Europe o zabrani ulaska petorice hrvatskih državljana u zemlju Eurospke unije teško komentirati jer nije obrazložena:
ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ
U tome nema obrazloženja, što je vrlo čudno.
RSE
Njezin stranački kolega, SDP-ovac Mato Arlović, ističe pak da je sve jasno i da je najnovijom odlukom...
ARLOVIĆ
... Europska unija pokazala vrlo jasno da će do kraja i doslijedno zastupati punu suradnju sa Sudom u Hagu za ratne zločine i da će koristiti sva raspoloživa političko-pravna sredstva da se ta suradnja ostvari.
RSE
I profesor Milardović drži da je međunarodna zajednica još jedanputa poslala jasan signal kako pojedincima, tako i hrvatskoj državi.
MILARDOVIĆ
Pritisak je međunarodne zajednice prema hrvatskoj vladi da riješi problem Gotovine ako hoće punim jedrima prema EU i NATO. Upozorenje je upućena indirekto i predsjedniku Republike, samo on to još ne zna.
XS
SM
MD
LG