Dostupni linkovi

Željko Olujić zatečen pozivom iz Haaga


RSE
Norac je već u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, nad većinom srpskim civilima, u jesen 1991. u Gospiću, a Haag je sada od Hrvatske zatražio da se Norca prebaci 8. srpnja u Nizozemsku i preda temošnjim vlastima. Norčev odvjetnik Željko Olujić:
OLUJIĆ
Mi nemamo spoznaje ni o čemu. Ja sam zatečen. Moram se konsultirati sa klijentom u toku sutrašnjeg dana i donijeti konačnu odluku u pogledu strategije.
RSE
Podsjetimo, 2001. godine za zločine u Medačkom džepu optužen je general Rahim Ademi koji se pred Haaškim sudom izjasnio o krivnji, a potom, i uz garancije hrvatskih vlasti, pušten da početak suđenja čeka na slobodi. Optužnica za Medački džep podignuta je protiv Norca u svibnju. Glavna Haaška tužiteljica Carla del Ponte traži objedinjavanje ovih dviju optužnica, a potom prebacivanje slučaja Medak hrvatskom pravosuđu.

Za odvjetnika Olujića ovaj poziv je loš znak, ali on ne vjeruje da to znači da će se Norcu i suditi u Haagu, nego očekuje da će slučaj biti prepušten Hrvatskoj. On se upozano sa sadržajem optužnice, ali to nije dovoljno, upozorava Olujić:
OLUJIĆ
Nisam dobio nikakav propratni materijal. Ovaj čini goli tekst zapovijedne odgovornosti koja se njemu stavlja na teret glede Medačkog džepa.
XS
SM
MD
LG