Dostupni linkovi

Tribunal se neće zatvoriti dok Karadžiću i Mladiću ne budu suđeno


HARTMANN
U haaškom Tužilaštvu ćete uvijek imati optimizam, zato što je na Karadžića, kao i na ostale bjegunce, izdat nalog za uhićenje. Mi smo optimisti i nećemo odustati od insistiranja na njihovom hapšenju, zato što postoji legalna osnova za to - Karadžić je optužen, kao i još šestorica, za genocid, vezano za Srebrenicu i vezano za druge zločine koji su počinjeni u Bosni, i ne može izbjeći pravdi.

Tužiteljica svaki dan radi na tome da se on uhapsi i može biti uhapšen svaki minut; može i danas da bude uhapšen. Teško je svakako predviđati. U junu je vršen dosta organiziran i jak pritisak na vlasti Republike Srpske, koje su također, pored SFOR-a, nadležne za hapšenje Karadžića ako se nalazi na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta, da do kraja mjeseca odnosno do istanbulskog samita osiguraju hapšenje kako bi omogućili BiH da uđe u Partnerstvo za mir. Očekivali smo da će taj pritisak donijeti rezultate, ali na žalost nije i zbog toga je Visoki predstavnik Paddy Ashdown preduzeo sankcije protiv predstavnika Republike Srpske.

Ali ne gubimo optimizam i nadu. Haaški tribunal se neće zatvoriti dok Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću ne budu suđeno. Jučer su i predsjednik suda i tužiteljica pred Savjetom bezbjednosti tražili od međunarodne zajednice da razmisli o prdužetku roka u slučaju da suđenje toj dvojici optuženika ne bude završeno do decembra 2008. godine. Nadamo se da nećemo imati potrebu da produžavamo rok, ali ako njihovi postupci ne budu završeni, tražit ćemo produženje roka. Međunarodna zajednica je u više navrata otvorila tu mogućnost i neće biti odustajanja od potrage za njima.

Kada će biti pronađeni, to je pitanje, ali će svakako biti uhapšeni.
XS
SM
MD
LG