Dostupni linkovi

Novi svedoci-saradnici


RSE
Pred sudskim većem Specijalnog suda u Beogradu iskaze su dala dvojica pripadnika jedinice teritorijalne odbrane Leva Supoderica koja je u Vukovaru delovala pod komandom Milana Lančunžanina zvanog Kameni. O navodima optužnice pored Lančužanina danas se izjasnio samo još Marko Ljuboja. Obojica okrivljenih izjavili su da nisu krivi ispričavši pred sudom sličnu verziju događaja na poljoprivrednom dobru Ovčara. Prema njihovim rečima, oni su sa još trojicom optuženih u kritičnoj noći kada se dogodio zločin bili u hangaru u kome su se nalazili zarobljeni hrvatski vojnici. Negirajući da su zatvorenici mučeni, Milan Lačunžanin je rekao da su po izlasku iz hangara dobili naređenje da automobilom prate traktor sa prikolicom u kojoj su bili zarobljenici. On je takođe naveo da je kad je traktor skrenuo sa asfaltnog puta na njivu shvatio da se sprema zločin, te da se sa pratiocima vratio ka hangaru na Ovčari i jednom od oficira kazao da ne želi da ima bilo kakve veze sa ovim događajem.

Proces za ovaj zločin u Ovčari dobio je i trećeg svedoka saradnika, što je izazvalo protest advokata optuženih. Đorđe Kalanj, jedan od branilaca okrivljenih kaže da je nedopustivo da ni branioci ni njihovi klijenti nemaju uvid u iskaz svedoka saradnika.
KALANJ
Jesmo oštećeni iz razloga što prilikom prvog saslušanja mog klijenta njemu nije predočeno ko ga tereti i zašto ga tereti i ta primedba stoji u zapisniku, a sada na glavnom preteresu se događa ponovo da ulazi u sudnicu i da ne zna šta ga čeka i kako da se brani.
RSE
Drugačijeg mišljenja je, međutim, pravni zastupnik oštećenih Rajko Danilović, koji navodi da tužilac do kraja procesa ima pravo da obezbeđuje svedoke-saradnike.
DANILOVIĆ
Ne vidim u čemu su oštećeni. Na kraju krajeva, taj zaštićeni svedok će biti tu pred sudom, daće svoj iskaz i mi učesnici u postupku imamo prava da ga pitamo i stvari će se rasvetliti.
RSE
Glavnom pretresu prisustvovali su i neki od članova porodica oštećenih. Marija Anić-Antić kaže da se njen ranjeni sin nalazio u vukovarskoj bolnici, ali da mu se nakon toga gubi svaki trag.
ANIĆ-ATIĆ
Moj sin je iz Zagreba. Bio je u Vukovaru i bio je ranjenik u bolnici i odvežen je. Dosad nije nađen. Među ovih dvjesto nije pronađen. Navodno pričaju da jedan autobus ljudi fali. Došla sam da vidim da ne bu možda se saznalo gdje još 68 ljudi, jer ih je bilo više od dvjesto u bolnici.
RSE
Proces se nastavlja danas saslušanjem ostalih okrivljenih.
XS
SM
MD
LG