Dostupni linkovi

Različita viđenja decentralizacije


Ramus Tahiri, politicki savetnik predsednika Skupstine, kaze da ce Dacijev predlog narednih dana razmatrati domaci i medjunarodni zvanicnici:
“U pitanju je predlog koji se odnosi na reformu administrativne podele Kosova i reformu lokalne vlasti. Ideja se zasniva na cinjenici da aktuelna administrativna podela ne zadovoljava zahteve gradjana, a sve zbog lose teritorijalne podele, koncentracije stanovnika i velike razlike u broju stanovnika pojedinih opstina”, kaze Tahiri.

Medjutim, ministar za javne sluzbe, Jakup Krasnici, kaze da ministarstvo, Vlada i UNMIK rade zajedno na planu decentralizacije vlasti, koji ce biti gotov do kraja jula. Krasnici kaze da se Dacijev plan ne moze prihvatiti jer se njime legalizuju enklave, sto prema nejgovoj oceni moze biti osnova za podelu Kosova po etnickoj osnovi: “Ovakve forme decentralizacije su imitacija predloga koji dolaze iz Srbije. To sve vodi ka legalizaciji enklava”, kaze Krasnici.

Prema recima Gojka Savica, clana predsednistva skupstine Kosova, najbolji oblik zastite srpske zajednice na Kosovu je decentralizacija, kojom se mogu zastititi interesi srpske zajednice. Savic istice sledeci problem: “Zalosno je sto se u ovom procesu decentralizacije, koji i kada bi se u najboljem obliku izveo, srpska zajednica ta koja bi prakticno trebala da zivi u ruralnoj sredini, dok to nije prakticno moguce odraditi za gradove, pogotovu za veca mesta na Kosovu, gde je nekada ziveo i te kako dobar broj Srba”.

Planom Nedzata Dacija predlaze se formiranje 70 opstina i sedam gradova.
Prema recima Gojka Savica decentralizacija moze imati smisla samo ako mesta, u kojima su Srbi vecina, postanu opstine: “Sva mesta koja okupljaju Srbe, to su srpske neklave, bi prakticno trebalo da postanu opstine, koje bi bile potpuno nezaivnse od drugih opstina, gde je vecinsko stanovnistvo srpsko. Oni bi prakticno imali svoj budzet, lokalnu samoupravu i odlucivali o toj opstini i interesima te opstine, onako kako i odgovara samoj srpskoj zajednici”.

Ramusa Tahiri kaze da predlog decentralizacije vlasti ne podrazumeva podelu: “Nije tacno da dokument nudi kantonizaciju. Mi se zalazemo za teritorijalnu celovitost Kosova, ali i da opstine, kao i svuda u svetu, dobiju ovlascenja na gradjanskim principima, a ne etnickim ili nacionalnim”, kaze Tahiri.
XS
SM
MD
LG