Dostupni linkovi

Sarajevo želi raspravu što prije, Beograd traži odlaganje


RSE
Bosanskohercegovački pravni tim je zatražio od predsjednika Međunarodnog suda pravde (International Court of Justice – ICJ) da usmenu raspravu, posljednju fazu u ovome sporu, “zakaže što prije u skladu sa mogućnostima suda”. Sakib Softić, šef pravnog tima tužitelja, izjavio je za naš program:
SOFTIĆ
S ovim pripremnim ročištem ulazimo u fazu usmene rasprave. Mi priželjkujemo rasprava bude održana oktobra ili novembra ove godine, te da unutar očekivanog okvira okončamo raspravu i da Sud donese konačnu presudu.
RSE
Pravni tim Beograda je, s druge strane, predložio da se datum za raspravu odgodi dok Sud ne odluči o zahtevu SiCG da se preispita jurisdikcija ove pravosudne institucije u sporovima te države sa Hrvatskom i članicama NATO-a.

Profesor Milan Paunović, glavni pravni savetnik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore, u izjavi za Radio Slobodna Evropa prenosi u kratkim crtama kako je protekao današnji sastanak:
PAUNOVIĆ
Ovo je održan jedan uobičajeni proceduralni sastanak dve stranke u sporu - Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore sa predsednikom Međunarodnog suda pravde, gde su obe stranke u sporu iznele svoja gledišta u pogledu eventualnog zakazivanja usmene rasprave koja će se održati o meritumu i na Sudu je sada da donese saopštenje i da nam prenese kad će se ta usmena rasprava zakazati.

Naša stanovišta su bila u skladu sa proceduralnim mogućnostima suda, u skladu sa poslovnikom suda i u skladu sa željom da se celokupan taj naš spor, možda, i reši u smislu dobrosusedstva i u smislu mira i bezbednosti u celom regionu Balkana i Jugoistočne Evrope. To nije bio nikakav značajan, nego jedan uobičajeni dogovor do koga nije moglo normalno da dođe ovoga trenutka i o tome će konačnu odluku doneti Sud.
XS
SM
MD
LG