Dostupni linkovi

Ovčare se više nikada neće dogoditi


RSE
Prvih deset godina svoje neovisnosti Hrvatska je Dan državnosti proslavljala 30. svibnja na dan konstituiranja prvog višestranačkog sabora 1990. godine. Prije tri gidine odlučeno je da to ipak bude današnji dan kada je prije trinaest godina taj isti sabor usvojio Deklaraciju o neovisnosti i suverenosti. Dolazeći popodne na središnju proslavu u Vukovaru, hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić prvo položio vijence na spomen obilježje masovne grobnice Ovčara, te naglasio kako se taj zločin ne može nazvati ekscesom, niti nečim što se slučajno dogodilo.
MESIĆ
Dogodio se jedan planirani zločin a ljudi su ubijeni samo radi toga što su branili svoju domovinu, branili svoj grad, svoje kuće. Njihovu žrtvu ne možemo i ne smijemo zaboraviti.
RSE
Cijela svečanost u Vukovaru, u čiju je čast održana i promocija 370 pripadnika svih pet vojnih škola i učilišta Hrvatskih oružanih snaga, održana je u znak sjećanja na žrtve domovinskog rata i Ovčaru.
MESIĆ
Možemo da kažemo, danas kada imamo svoju državu, da se Ovčare više nikada ne mogu dogoditi.
RSE
Ovogodišnji Dan državnosti u Vukovaru pamtiti će se i po tome što su po prvi put od završetka mirne integracije na polaganju vijenaca žrtvama Domovinskog rata u izaslanstvu grada Vukovara zajedno sa Hrvatima bili i vijećnici Samostalne demokratske srpske stranske, što je ocijenjeno velikim korakom u suživotu tog nacionalno podijeljenog grada. Među pet, od osam, srpskih vijećnika bio je i predsjednik izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman.
RKMAN
To je bilo možda malo iznenađujuće, ali smatramo da je vrijeme da učestvujemo i u takvim manifestacijama. Danas je Dan državnosti države u kojoj mi živimo i u skladu sa čijim zakonima živimo i države u kojoj smo već trista godina. Nećemo da nas više neko proziva zbog nekih stvari protokolarne prirode.
RSE
Hrvatski državni vrh, predsjednik države, premijer i predsjednik Sabora sudjelovali su jutros u Zagrebu na Misi za domovinu koju je predvodio nadbiskup Josip Bozanić. Položili su vijence u Aleji branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj, a premijer Sanader, u tradiciji HDZ-a, i na Oltar domovine, te grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tamo je izjavio kako HDZ nije učinio ni najmanji zaokret od Tuđmanove ideološke osnove te da provodi politiku kavu su provodili i u protekle četiri godine. Budući da su u te četiri godine sudjelovali, uz ostalo, i na splitskom skupu podrške osuđenom generalu za ratne zločine Mirku Norcu kojemu je Vrhovni sud upravo juče potvrdio petnaestogodišnju presudu, a danas vlada osuđuje ljepljenje plakata sa njegovim likom kojima je danas osvanauo obljepljeni cijeli Vukovar, premijer Sanader je kazao:
SANADER
Kada je riječ o procesu i o odluci Vrhovnog suda mi nemamo šta komentirati, ali isto tako znam da Mirko Norac ima velike zasluge za Hrvatsku u Domovinskom ratu.
XS
SM
MD
LG