Dostupni linkovi

Nikome nisam rekao istinu


Ističe ponedjeljak, 21. juni. Ponoć. U New Yorku, Washingtonu, i u malom mjestu Little Rocku američkoj saveznoj državi Arcansas, otvorile su se za tu priliku specijalno odabrane knjižare. Hiljade ljudi i do sedam sati je čekalo da udje u prodavnice i osigura si primjerak dugo očekivanih memoara Williama Jefersona Clintona.

«Želim biti dio te istorije, hoću pročitati sam, a ne da mi mediji tumače šta je napisao, kupila sam pet primjeraka, bojim se nestaće, a to je odličan poklon za moju djecu i unuke”, samo su neka od obrazloženja koja su ponudili uporni čekači. Kada se iza ponoći u knjižari na Manhattenu pojavio i sam autor, kupci njegove knjige su oduševljeno vrištali: “Bille, volimo te”.

Većina američkih predsjednika izdala je svoju biografiju, ili ju je napisao neko drugi. No nijedna, čak ni ona Nixonova, nije toliko iščekivana kao ova 42. stanara Bijele kuće. Ništa čudno, kažu cinici, on je po svemu drugačiji. Bog ga je s jedne strane obdario kvocijentom inteligencije koja je na granici genijalnosti, a u drugu ruku sposobnost da od svog života i predsjednikovanja stvori visoko profitabilnu sapunicu. Bez obzira na brojne greške i loše ponašanje, svoj je život Bill Clinton uspio unovčiti za deset miliona dolara, dva više od svoje supruge, senatorice Hillary Clinton.

Dva miliona unaprijed prodatih primjeraka, saglasni su svi, Bill Clinton uglavnom može zahvaliti sadržaju 16 od ukupno 957 stranica biografije. Riječ je naravno o slučaju Lewinsky.

“Ja se nadam da vi, kao i svi ostali koji su me to pitali, nikada nećete saznati kakav je to osjećaj. Zbog afere sa Monicom i sam se osjećam kao zamazan. Naša veza bila je luda i nemoralna, i završena je nakon nekoliko mjeseci. Zašto se desilo? To jedino mogu objasniti tamnom stranom moje osobnosti. U djetinjstvu sam godinama živio u paralelnom svijetu – izvana sam djelovao sretno i zadovoljno, moja unutrašnjost bila je potpuno nesigurna. No nikakvo objašnjenje ne može biti izvinjenje”, kazao je Clinton u interviewu BBC-u.

Ni u knjizi, baš kao i na svjedočenju pred velikom porotom, Clinton ne precizira šta se zapravo dešavalo izmedju njega i Monice. Detalja nema. Na pitanje BBC-a da li zaista misli da oralni sex nije veza, kako je rekao u svom prvom svjedočenju, Clinton odgovara: “Kao prvo, ja nikada nisam raspravljao o tome šta se zaista desilo. Na pitanje koje mi je postavljeno: Da li ste imali vezu sa svojom praktikanticom, ja sam odgovorio NE. Niko me nije pitao za specifičnu vezu, i moji su mi advokati savjetovali da tako odgovorim.

“Znači istina je da ste lagali”, konstatuje voditelj BBC-jeve Panorame.
“Istina je da nisam rekao istinu. Ja nikome nisam rekao istinu. Odlučio sam da je najvažnije sačuvati moj privatni život, jer sam se ja ponio nefer prema mojoj porodici, prije svega”.

Umjesto objašnjenja i izvinjenja, s posebnom pažnjom Bill Clinton opisuje august 1998, kada je svojoj supruzi Hillary priznao aferu: "Gledala me je kao da sam je udario u stomak, više ljuta što sam joj lagao januara te godine, kada me je molila da joj kažem istinu, kakva god bila. Sve što sam mogao reći bilo je: Oprosti. Kazao sam i kako nisam želio povrijediti ni nju ni Chelsea, da se stidim svega što sam učinio, te da sam sve dosada šutio želeći izbjeći situaciju u kojoj će moja porodica biti povrijedjena. "

“Bilo je to vrijeme”, piše dalje Clinton, “kada sam, prvih nekoliko dana spavao na sofi u ovalnom uredu, kasnije sam iznajmio jednu ladanjsku kućicu”. Sve vrijeme bilo ga je strah ne samo da će njegov brak biti uništen, nego da će izgubiti i ljubav svog jedinog djeteta. Spasila ga je oslobadjajuća presuda pred Velikom porotom i jednogodišnja bračna psihoterapija. U tih godinu dana, Clinton je spoznao i uzroke svog ponašanja. Život sa agresivnim očuhom koji je pijan tukao njegovu majku, prijetio joj pištoljem. No, piše, “s obzirom na kredo moje porodice "Ne postavljaj pitanja, ne govori o onome što vidiš", je sam sutradan, nakon te grozomorne noći, otišao u školu kao da se ništa desilo nije. Ali su duhovi prošlosti uzeli svoj danak mnogo kasnije”.

Iako je kritika, još prije masovne prodaje, knjigu označila kao dosadnu, i kratkog daha, bez ikakvog spisateljskog duha, interesovanje publike je ogromno i ne posustaje. Interview, pojavljivanja na TV, usmena predanja, sve će to doprinijeti da izdavač knjige Knopf opravda basnoslovni honorar dat bivšem američkom predsjedniku.
XS
SM
MD
LG