Dostupni linkovi

Odgovorni za zločin u Srebrenici neće izbjeći pravdu pred sudom historije


RSE
Imao sam privilegiju da početkom ove godine predsjedavam časnim sudom koji je po prvi put priznao zločin počinjen nad bosanskim muslimanima kao genocid, rekao je u Potočarima Theodore Meron, predsjednik Haškog tribunala:
MERON
Ovo je zločin protiv cijelog čovječanstva i njegove posljedice ne osjeća samo grupa koja je meta uništenja, već cijelo čovječanstvo. Odgovorni za ovaj zločin će nositi žig i on će služiti kao upozorenje onima koji u budućnosti i pomisle jedno takvo gnusno djelo.
RSE
Theodore Meron je ponovio odluku Žalbenog vijeća Tribunala da oni koji su počinili zločin neće izbjeći pravdu pred sudom historije.

Predsjednik Haškog tribunala još jednom je pozvao vlasti u BiH da ispune svoje obaveze u skladu sa međunarodnim pravom i sarađuju sa Haškim tribunalom. Meron je uputio kritike na račun vlasti RS-a.
MERON
Jednostavno je neprihvatljivo da vlasti RS-a imaju još uvijek pred sobom zadatak da uhapse i izruče bilo koju osobu na njihovoj teritoriji koju je optužio Tribunal. Ne možemo dopustiti da se ovakva situacija nastavi. Htio bih da vidim drastičnu promjenu u postupanju RS-a, u skladu sa zakonskim obavezama. Krajnje je vrijeme da RS prekine sa tradicijom nesaradnje.
RSE
Meron je izrazio pohvale za izvještaj Komisije za Srebrenicu, što predstavlja, po njegovim riječima, jedan od koraka u pravom smjeru.

Visoka delegacija posjetila je Memorijalni centar i Fabriku akumulatora gdje se vrše pripreme za uređenje muzeja.
XS
SM
MD
LG