Dostupni linkovi

Zašto se Čavić nije izvinio, zašto nije priznao genocid?


RSE
Izvještaj Komisije za Srebrenicu nedvosmisleno konstatuje da su na području Srebrenice u devet dana jula 1995. godine počinjeni zločini, rekao je predsjednik RS-a, Dragan Čavić, u sinoćnjem obraćanju građanima, ilustrujući to primjerima navedenim u izvještaju.
ČAVIĆ
Najdramatičnije je 12. i 13. jula u Potočarima bilo sistematsko razdvajanje vojno sposobnih muškaraca od porodica. Izdvojeni su držani na zasebnim mjestima, ispred Fabrike cinka i u Bijeloj kući. Bolna je činjenica da je među njima bila dosta vojno nesposobnih i maloljetnika. Razdvajanje je nastavljeno i za vrijeme ukrcavanja u vozila i za vrijeme evakuacije. Razdvojeni vojno sposobni Bošnjaci u Potočarima, njih najmanje hiljadu, odvezeni su iz Potočara na druga mjesta zatočenja, u Bratunac 12. i 13. jula, gdje su dovođeni zarobljenici iz mješovite kolone u šumi, a odatle na mjesto pogubljenja.
RSE
Obraćanje predsjednika RS-a povodom izvještaja Komisije za Srebrenicu može imati potencijalno istorijski momenat, reakcija je iz Kancelarije Visokog predstavnika u BiH, koju prenosi portparol Vedran Peršić.
PERŠIĆ
Momenat kada se Srbi u BiH suočavaju sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime i da prepoznaju da oni ljudi koji su počinili ova zlodjela nisu nacionalni heroji već da su to kriminalci koji su obeščastili srpski narod i čije je mjesto u Hagu - da se suoče s pravdom.
RSE
Čavićevo priznanje da se u Srebrenici desio zločin ohrabruje, smatraju u Helsinškom odboru za ljudska prava, jer, kako kaže predsjednik Branko Todorović, nakon dugo godina pozivanja na zlo ono predstavlja primjer tolerancije.
TODOROVIĆ
Zaista ohrabrujuće. Nakon ovih dugih i teških godina govora mržnje, govora netolerancije, poziva na nasilje, na zlo, ubijanje, ova poruka zaista na neki način traži i ohrabruje druge poruke tolerancije, koje treba da dođu i od vjerskih lidera, koje treba da dođu sa univerziteta, od naučnika, istaknutih društvenih radnika, umjetnika, kompletne javnosti u BiH.
RSE
Nakon devet godina Dragan Čavić je shvatio da je muž i da je brat i da je roditelj, a tu priliku je imao mnogo ranije, kaže Zumra Šahomerović iz udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe.
ŠAHOMEROVIĆ
Dragan Čavić je imao priliku da se, obraćajući javnosti po izvještaju Komisije o istraživanju događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, javno izvini porodicama žrtava i da prizna genocid koji su počinile srpske snage. Međutim, gospodin Čavić to nije učinio.
RSE
U Udruženju logoraša RS-a podržavaju Čavićevo izlaganje o srebreničkoj tragedije, ali traže i formiranje slične komisije da bi se saznala istina o stradanju srpskog naroda u Sarajevu, kaže predsjednik Udruženja logoraša, Branislav Dukić.
DUKIĆ
Savez logoraša RS-a podržava istupanje predsjednika Čavića o istini koja se desila u Srebrenici, ali isto tako traži da se sazna istina o stradanju srpskog naroda u Srebernici i da se oformi komisija o stradanju srpskog naroda u Sarajevu. Država BiH, sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pravdu će doživjeti onda kada se počinioci i naredbodavci zločina privedu pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG