Dostupni linkovi

Albanski i srpski lideri za poboljšanje međuetničkih odnosa


Nakon prvog direktnog susreta lidera Albanaca i Srba posle martovskog nasilja, ocenjeno je da je postignut napredak ka uspostavljanju medjuetnickog dijaloga, poverenja, ispunjenju standarda i funkcionisanju kosovskih institucija.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova, ocenio je veoma pozitivnim to sto je razgovarano o problemima sa kojima se suocava srpska zajednica. On je obecao da ce srpske kuce biti obnovljene na vreme, te da ce se albanska zajednica angazovati u stvaranju bezbednog okruzenja: “Obnova unistenih kuca se mora zavrsiti na vreme. Postoji dobra volja predstavnika srpske zajednice da saradjuje i ucestvuje u institucijama i radnim grupama za standarde. Uradicemo cemo sve kako bismo svima pruzili bezbednost”, rekao je predsednik Rugova i jos jednom zatrazio priznanje nezavisnosti Kosova, sto ce prema njegovim recima smiriti region.

Premijer Kosova Bajrama Redzepi je obecao da ce obnova dve unistene srpske skole biti zavrsena pre pocetka skolske godine: “Ovakvi sastanci su nedostajali u proslosti. Potrebno je da se cesce sastajemo i uspostavimo unutrasnji dijalog. Puno toga se moze resiti razgovorima. Obe strane su pokazale maksimalnu zrelost i mislim da ce i buduci sastanci biti uspesni”, kaze Redzepi.

Prema recima predsednika Demokratske partije Kosova, Hasima Tacija, probleme je potrebno resavati unutar institucija: “Lideri su pokazali spremnost da se postigne unutrasnji dogovor sa kosovskim Srbima kako bi se problemi resavali u Pristini”, kaze Taci.

Ramus Haradinaj, predsednik Alijanse za buducnost Kosova, ocenjuje da se narednih dana mogu ocekivati promene te da ce se Srbi vratiti u institucije.

Oliver Ivanovic, clan predsednistva skupstine Kosova iz koalicije “Povratak”, izrazio je optimizam ali i istakao da odluka o ucescu u institucijama zavisi od konkretnih koraka: “Vrlo je bilo vazno da od njih dobijemo podrsku za rekonstrukciju porusenih kuca i skola. Moze ovo da bude vrlo vazan korak, ali to zavisi od onoga sto ce slediti. Nesumnjivo da na ovaj nacin ima malo bise smisla nase ucesce. U ovakvoj situaciji mi ocekujemo da ce Albanci kao vecina stvoriti uslove da Srbi u tim institucijama mogu da deluju. Ne zelimo da budemo samo dekoracija. Ako mozemo da imamo konstruktivnu ulogu tu smo”.

Prema recima Alena Kasofa, Albanci i Srbi su razgovarali o nacinima za moguca resenja razlicitih problema, te da je diskusija bila veoma otvorena i direktna: “Posle nekoliko godina odrzavanja ovakvih sastanaka na Kosovu, mogu reci da je ovo je bio najbolji i najkonstruktivniji sastanak. A sada je na politickim liderima da nastave dalje na osnovu svojih mogucnosti”, rekao je Kasof. Prema recima Fernanda Djentilinija, izaslanika za Kosovo Visokog predstavnika EU Havijera Solane, uspostavljanje medjuetnickog dijaloga je najvazniji korak u cilju unapredjenja procesa.

Marsi Ris, sef americke kancelarije u Pristini, istakla je da SAD podrzavaju dijalog na Kosovu sto je deo procesa ispunjenja standarda.
XS
SM
MD
LG