Dostupni linkovi

Odvojeno ka Evropi


RSE
Posle nekoliko meseci pokušaja da se naprave pretpostavke za harmonizaciju tržišta, ja sam veliki pesimista, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus na stručnom skupu povodom izveštaja o tranziciji u Srbiji i Crnoj Gori koji je sačinio Institut G17 u saradnji sa crnogorskim Institutom za strateške studije i prognoze. Jedini izlaz iz ove situacije je da se naprave dva odvojena procesa za priključivanje Evropskoj uniji. I kao što sve zemlje Zapadnog Balkana drže sudbinu u svojim rukama tako i u ovoj državnoj zajednici koja je vrlo specifična svaka članica treba da drži sudbinu priključivanja Evropskoj uniji u svojim rukama – kaže Labus.
LABUS
U međuvremenu ako to ne uradimo proces će da stoji. I ova vlada je sve uradila da nastavi sa procesom harmonizacije ali tu nema pomaka. Prema tome, to je jedna od odluka koja će da se donese narednih dana ili nedelja, nisam siguran kako će to da se sprovede i u Skupštini i u Vladi, ali je moje mišljenje da bez ove realnosti mi ne možemo dalje da nastavimo proces priključivanja EU. I to je redosled poteza koji je jako važan.
RSE
Predsednik Političkog saveta DSS Rade Obradović koji je prisustvovao skupu, nije želeo da komentariše ovu Labusovu izjavu ali je za Radio Slobodna Evropa rekao da Demokratska stranka Srbije ostaje pri svom stavu o zajednici Srbije i Crne Gore. Problema u harmonizaciji je bilo, napravljeni su u prethodnom periodu i to su očigledno bili nekakvi interesi crnogorske i tadašnje srpske vladajuće strukture. Potpuno je jasno da je interes većine građana obe republike a i Evropske unije da Srbija i Crna Gora ostanu jedinstvena državna zajednica, kaže Obradović.
OBRADOVIĆ
Stav Demokratske stranke Srbije po tom pitanju se nije promenio. Sve činjenice, i ekonomske, i političke, i sve druge o kojima možemo da razgovaramo ukazuju na potrebu za postojanjem i za očuvanjem zajedničke države Srbija i Crna Gora. Mi smo apsolutno sigurni da će u periodu koji je pred nama sve te veze koje su sada nanovo izgrađene Ustavnom poveljom samo jačati i da će ta zajednica biti još čvršća nego što je sada.
RSE
Veselin Vukotić, predsednik crnogorskog Instituta za strateške studije i prognoze izbegao je da se jasno i decidirano izjasni o budućnosti zajedničke države, već se sve vreme govoreći samo o Crnoj Gori zaobilazno složio sa Labusom.
VUKOTIĆ
Koja su ograničenja tranzicije na ovako globalnom nivou. Prvo, to je državno pitanje i dok se ne reši to državno pitanje bilo kako, ja sada govorim i o jednoj i drugoj varijanti, a dok živimo u jednom provizorijumu taj provizorijum će biti ograničenje. Opet su rasprave oko ulaska u Evropsku uniju, da li samostalno ili zajedno, i u tim raspravama opet se gubi vrijeme. Ja isto podržavam kolegu Labusa da smatram da svako treba da preuzme odgovornost za ulazak u Evropsku uniju pojedinačno, da se ne bi međusobno optuživali.
XS
SM
MD
LG