Dostupni linkovi

Izvještaj o Srebrenici – više pitanja nego odgovora


RSE
Rad Komisije za Srebrenicu ne smije biti završen sve dok postoji više pitanja od odgovora, kaže predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava iz RS-a, Branko Todorović. Odbor insistira da Komisija nastavi rad sve dok ne dođe do saznanja o broju ubijenih, o počiniocima zločina u Srebrenici, te dok pravosuđe ne procesuira odgovorne.
TODOROVIĆ
Mi očekujemo da Komisija izađe u javnost s jednim dopunjenim, naknadnim izvještajem za koji može da bude potrebno tri, četiri mjeseca. Mi jednostavno ne nalazimo logičko opravdanje da će se, recimo, rad Komisije završiti u roku od mjesec dana i da će sa tim aktivnostima biti završeno. Jer očigledno da najveći dio istine čeka da bude otkriven i da bude saopšten javnosti.
RSE
U Helsinškom odboru smatraju da neke izjave članova Komisije za Srebrenicu, u kojima se zbog viših interesa izbjegavaju da saopšte počinioci, u najmanju ruku ne stoje, kaže Todorović.
TODOROVIĆ
Mi mislimo da Komisija ne treba da bilo sa kojim podacima kalkuliše, taktizira, ili da se opterećuje pitanjima šta će rezultati Komisije proizvesti - da li neku odgovornost, da li će u njima biti pomenuti ljudi koji se sada nalaze na visokim javnim funkcijama, ili bilo šta drugo.
RSE
Nakon što je prvi put Komisija, koja je formirana od institucija RS-a, uradila jedan ohrabrujući akt koji može dovesti do istine i pomirenja, sljedeći veliki ispit za vlasti u RS-u su sudski procesi i kažnjavanje odgovornih za događaje u Srebrenici.
TODOROVIĆ
Javnost treba biti upoznata sa imenima odgovornih, s akterima, s počinicima nasilja. Ono što je očekivano svakako u jednom društvu koje ima uspostavljenu vladavinu prava je otvaranje, dakle, niza procesa protiv direktnih počinilaca zločina - logično ishodište, logičan nastavak ovoga što je Komisija radila i uradila i to će biti veliki ispit za institucije RS-a.
RSE
Komisija za Srebrenicu je otkrila vrh ledenog brijega i djelić istine, te njen rad ne smije zarad viših političkih ciljeva biti obustavljen, smatraju u Helsinškom odboru za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG