Dostupni linkovi

Ključni svjedok nedostupan crnogorskim vlastima


RSE
Snježana Pavićević, koordinator podgoričke kancelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je bila direktno uključena u repatrijaciju moldavske državljanka S.Č., ključnog svjedoka u seks trafiking aferi, za naš radio demantuje tvrdnje crnogorskih zvaničnika da je ta ili bilo koja druga međunarodna organizacija garantovala dostupnost S.Č. domaćim pravosudnim organima.
PAVIĆEVIĆ
Ja ne vjerujem da je ijedna organizacija dala bilo kakvu vrstu obećanja. To, inače, nije u domenu mandata međunarodnih organizacija. U dijelu povratka državljanke Moldavije S.Č. nije učinjeno ništa drugo što nije urađeno i sa drugim djevojkama i ženama koje su bile žrtve trgovine ljudima i koje su, preko naše organizacije, nakon isteka određenog vremenskog perioda, odnosno, nakon perioda kada im se dobavi njihova putna isprava iz njihovih ambasada i nakon perioda oporavka kada se vraćaju kući, tako isto je učinjeno i sa moldavskom državljankom, s tim što je ta državljanka pošla u treću zemlju za šta, takođe, postoje određene vrste uslova u radu naše organizacije.
RSE
Državni tužilac Vesna Medenica je, u izjavi za Radio-Televiziju Crne Gore, direktno optužila međunarodne organizacije, uz čiju je pomoć i posredstvo moldavska državljanka S.Č. napustila Crnu Goru, da su tog svjedoka učinjeli nedostupnim domaćim pravosudnim organima i tako, praktično, onemogućili obnavljanje postupka u ovom slučaju. Da su se određene međunarodne organizacije obavezale da će ključni svjedok S.Č. biti dostupan nadležnim organima i nakon odlaska iz Crne Gore, za naš program je nedavno potvrdila istražni sudija Osnovnog suda Ana Vuković, koja je vodila seks trafiking slučaj.
VUKOVIĆ
Posebno bih navela IOM, sa kancelarijom u Podgorici, koja se obavezala da će o daljim destinacijama boravka oštećene obavijestiti sud i da će u slučaju naophodnosti daljeg prisustva oštećene u sudskom postupku biti obezbijeđen, odnosno, moguć dolazak oštećene.
RSE
Koordinatorka IOM-a Snježana Pavićević, međutim, tvrdi da se ta organizacija obavezala jedino da će nadležne u Crnoj Gori obevijestiti o krajnjoj destinaciji moldavske državljanke S.Č., što je, kako kaže Pavićevićeva i učinjeno.
PAVIĆEVIČ
Što se tiče obećanja, Međunarodna organizacija za migracije je dala obećanje sudiji Osnovnog suda da će, nakon odlaska moldavske državljanke iz zemlje, obavijestiti, samo obavijestiti sudiju Osnovnog suda o destinaciji žrtve, što je u učinjeno. Sve što je bilo na neki način obećano to je i urađeno.
RSE
Crnogorski državni tužilac Vesna Medenica juče je, ne precizirajući izvore, saopštila da je došla do saznanja da se Moldavka S.Č. nalazi u Kanadi i da je od vlasti te zemlje zatražila da joj omoguće saslušavanje oštećene u bilo kom konzularnom predstavništvu Srbije i Crne Gore, ali da je dobila negativan odgovor. Snježana Pavićević nije željela da komentariše stav Vesne Medenice, koja je otužila međunarodne organizacije da su bez ikakvog zakonskog osnova izvukli Moldavku S.Č. iz sudskog postupka.
PAVIĆEVIĆ
Ne znam. Ne mogu da komentarišem. Ne ulazim u te priče. Ne bih to mogla da komentarišem.
XS
SM
MD
LG